Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Raadhuislaan 22
2242CP Wassenaar
Zuid Holland


Beschrijving van tuin park landgoed

onderdeel 7 TUINORNAMENT EN VIER VAZEN, behorende bij de historische buitenplaats De Paauw. Het 19de-eeuwse marmeren ORNAMENT staat voor de voorgevel van het hoofdgebouw en bestaat uit een fontein in de vorm van een drinkbak (kuip met aan weerszijden twee met de koppen naar elkaar toe liggende leeuwen op rechthoekige sokkels. Het ensemble was een geschenk van Tsaar van Rusland Alexander II aan Prins Frederik. In 1925 werd het door de toenmalige eigenaar de heer Chabot aan de gemeente Wassenaar ten geschenke gegeven. Een oude tekening toont het leidingensysteem onder meer naar de drinkbak die als een fontein functioneerde. De VIER VAZEN (giet- en smeedijzer) staan opgesteld op het bordes voor het hoofdgebouw. Het zijn kelkvormige vazen met dubbel handvat met mascaron op de buik en met guirlandes en bloemranken op de hals. De vazen dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw. Waardering Het TUINORNAMENT en de VIER VAZEN zijn in cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig opzicht van algemeen belang: - als onderdeel van de historische buitenplaats De Paauw - als gaaf en representatief voorbeeld van een tuinornament en van vazen in de traditie van de Duitse formele tuinaanleg in de stijl van het neoclassicisme, geïnspireerd op Pompeiaanse voorbeelden - vanwege de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering - vanwege de functionele, stilistische en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats - vanwege de beeldbepalende situering langs de Rijksstraatweg in Wassenaar - als onderdeel van de landgoederenstrook van Wassenaar aan weerszijden van de Rijksstraatweg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530140
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Wassenaar

kasteel buitenplaats

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 14 SCHUUR behorende bij de historische buitenplaats De Paauw. Een op rechthoekige in grauwe baksteen opgetrokken eenlaags gebouw..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 15 BRUG behorend bij historische buitenplaats De Paauw is gelegen aan de rand van het park. De in grauwe baksteen gemetselde bru..

Landhuis "Huis de Pauw"

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 1 HOOFDGEBOUW, behorend tot de historische buitenplaats De Paauw, dat in oorsprong uit omstreeks de 17de eeuw dateert, maar in 1..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 2 De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. De oudste situatie van de aanleg is te z..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 3 De PERGOLA, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, bevindt zich terzijde van het huis en sluit aan op de moestuin ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)