Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Raadhuislaan 22
2242CP Wassenaar
Zuid Holland


Beschrijving van tuin park landgoed

onderdeel 6 BEELD, TEMPEL EN KEERMUUR MET TRAPPEN IN PRINSESSETUIN behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. Gelegen ten zuiden van het hoofdgebouw is de door architect H.H.A. Wentzel in 1851 ontworpen bloementuin met recht padenverloop met middenas geïnspireerd op de antieke oudheid met tempel, godenbeelden, pergola's en stibadium. De meeste beelden zijn verwoest of beschadigd geraakt in de Tweede Wereldoorlog (onderdelen liggen ten dele opgeslagen op de kwekerij). Het stibadium staat thans op buitenplaats Het Laar te Ommen. (Monumentnummer 513545) De verdiepte tuin wordt door een lage gemetselde MUUR begrensd met twee GEMETSELDE TRAPPEN; bestrating in visgraatmotief. Aan het (oost-)einde van de middenlaan een op een verhoging staand TEMPELTJE in neoclassicistische stijl met vier Dorische zuilen en een frontonbekroning. In het tempeltje bevindt zich een zinken BEELD van de gevleugelde Nike. Het beeld stond oorspronkelijk in de toegangslaan naar de Prinsessetuin. Het beeld is geïnspireerd op Duitse voorbeelden (Berlijn en Potsdam). De ornamenten dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw. Waardering BEELD, TEMPEL, TUINORNAMENTEN EN KEERMUUR MET TRAPPEN IN PRINSESSETUIN zijn in cultuur- en architectuurhistorisch opzicht van algemeen belang - vanwege het unieke ensemble van ontwerp, beplanting en inrichting; - voor belang voor het oeuvre van de architect H.H.A. Wentzel; - vanwege de stijl, vormgeving en typologie; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek en zeldzaam onderdeel van de historische tuin- en parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530139
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Wassenaar

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 2 De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. De oudste situatie van de aanleg is te z..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 3 De PERGOLA, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, bevindt zich terzijde van het huis en sluit aan op de moestuin ..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 4 De TUINMUUR, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, vormt de omheining van de kwekerij (oude moestuin) gesitueerd ..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 5; reeds beschermd onder nummer 524639. De TUINORNAMENTEN IN TOEGANGSLAAN NAAR PRINSESSETUIN, behorend bij de historische buiten..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 8 PRIEEL met VERANDA behorend tot de historische buitenplaats De Paauw gebouwd in traditioneel-ambachtelijke stijl uit omstreeks..

Kaart & Routeplanner

Route naar tuin park landgoed in Wassenaar

Foto's (2)