Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Raadhuislaan 22
2242CP Wassenaar
Zuid Holland


Beschrijving van tuin park landgoed

onderdeel 5; reeds beschermd onder nummer 524639. De TUINORNAMENTEN IN TOEGANGSLAAN NAAR PRINSESSETUIN, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. De entree van de toegangslaan (beukenlaan) naar de Prinsessetuin wordt gemarkeerd door twee massieve, cilindervormige gecanneleerde ZUILEN met aan de bovenzijde een sierrand met rozetten. Versneden afdekking. De zuilen dragen beelden met 'Strijd' als thema en zijn kopie├źn van twee van de vier beelden op de Schlossbr├╝cke in Berlijn. Aan weerszijden van de laan staan zes zinken SIERVAZEN met oren en een manskop. Aan het einde van de laan staan twee SIERVAZEN op vierkante natuurstenen SOKKELS. De ornamenten dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw. Waardering De TUINORNAMENTEN IN TOEGANGSLAAN NAAR PRINSESSETUIN zijn in cultuur- en architectuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de markering van de entree tot de Prinsessetuin; - vanwege de zeldzaamheidswaarde gezien de vroege toepassing van het materiaalgebruik (zink); - als karakteristiek en functioneel onderdeel; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de historisch functionele-ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530138
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Wassenaar

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 2 De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. De oudste situatie van de aanleg is te z..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 3 De PERGOLA, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, bevindt zich terzijde van het huis en sluit aan op de moestuin ..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 4 De TUINMUUR, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, vormt de omheining van de kwekerij (oude moestuin) gesitueerd ..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 6 BEELD, TEMPEL EN KEERMUUR MET TRAPPEN IN PRINSESSETUIN behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. Gelegen ten zuiden v..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 8 PRIEEL met VERANDA behorend tot de historische buitenplaats De Paauw gebouwd in traditioneel-ambachtelijke stijl uit omstreeks..

Kaart & Routeplanner

Route naar tuin park landgoed in Wassenaar

Foto's (2)