Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Raadhuislaan 22
2242CP Wassenaar
Zuid Holland


Beschrijving van tuin park landgoed

onderdeel 4 De TUINMUUR, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, vormt de omheining van de kwekerij (oude moestuin) gesitueerd aan de noordzijde van het hoofdgebouw. De gemetselde tuinmuur, die de rechthoekige moestuin aan drie zijden begrenst, dateert uit verschillende perioden en wordt geleed door steunberen en bloktand- en zaagtandlijsten onder een ezelsrug. De muur werd in 1954 gerestaureerd. De korte noordmuur dateert uit de 18de eeuw (met inboetingen uit de 20ste eeuw), rode baksteen, steunberen aan noord-(dus buiten)zijde, deels afgesloten door rode Oud Hollandse pannen: op die gedeelten waar zich kassen bevonden zijn de pannen vanouds afwezig. De zuidkant van dit deel van de muur heeft aan het einde van de 20ste eeuw steunberen gekregen ter versteviging. Aansluitend aan de west- en oostzijde een muur uit de tweede helft 19de eeuw afgesloten door een muizentand. De muur wordt aan de bovenzijde afgesloten door recent aangebrachte, aan de bovenzijde afgeronde betonplaten. Ook deze muur wordt aan de buitenzijde door steunberen gestut. De oostmuur eindigt aan de noordoostzijde tegen de noordmuur terwijl deze laatste ca. twee meter in oostelijke richting doorloopt. Aan de andere (zuid-)zijde eindigt de oostmuur in een rechthoekige pijler onder hardstenen afdekplaat. Hier zwenkt de afscheiding van de moestuin halfcirkelvormig naar binnen (de moestuin in). Deze halve cirkel is opgebouwd uit een keermuur met rechte pijlers onder harstenen afdekplaat ertussen. Tussen deze pijlers een ijzeren raster met patroon van vierkante ruiten als hekwerk. Aan de zuidoosthoek van deze cirkel staat het wachthuisje De westelijke muur is identiek aan de oostelijke muur. In deze muur een klein onderkomen. Aan de zuidzijde gaat deze westmuur nog enkele travee├źn om (in oostelijke richting) en wordt afgesloten door een rechthoekige pijler onder hardstenen afdekplaat. In het laatst genoemde stukje muur een ronde poortdoorgang. Restanten van koude broeibakken. Tevens bevinden zich hier nog diverse onderdelen van tuinornamenten, die grotendeels afkomstig zijn uit de Prinsessetuin. Waardering TUINMUUR is in cultuur- en architectuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de doelmatige vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530137
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Wassenaar

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 2 De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. De oudste situatie van de aanleg is te z..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 3 De PERGOLA, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, bevindt zich terzijde van het huis en sluit aan op de moestuin ..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 5; reeds beschermd onder nummer 524639. De TUINORNAMENTEN IN TOEGANGSLAAN NAAR PRINSESSETUIN, behorend bij de historische buiten..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 6 BEELD, TEMPEL EN KEERMUUR MET TRAPPEN IN PRINSESSETUIN behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. Gelegen ten zuiden v..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 8 PRIEEL met VERANDA behorend tot de historische buitenplaats De Paauw gebouwd in traditioneel-ambachtelijke stijl uit omstreeks..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)