Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Raadhuislaan 22
2242CP Wassenaar
Zuid Holland


Beschrijving van tuin park landgoed

onderdeel 3 De PERGOLA, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, bevindt zich terzijde van het huis en sluit aan op de moestuin (thans kwekerij) met het wachthuisje. Hier bevond zich ook de oranjerie. De pergola dateert uit 1852-1853 en is opgetrokken naar ontwerp van architect H.H.A. Wentzel (het gedeelte bij de parkeerplaats is in 1953 opnieuw opgetrokken). Opgemetseld in gele ijsselsteen (kruisverband) - pijlers met natuurstenen geprofileerde dekplaten en houten liggers. De pergola is dichtgezet met een ijzeren raster als hekwerk met ruitpatroon. Rechts van het toegangshek een cirkelsegment afgesloten door een klein wachthuisje. De gemetselde pergola wordt voortgezet tot de parkeerplaats aan de noordoostzijde van het gebouw en loopt in een hoek van negentig graden door tot de zijgevel. Waardering PERGOLA van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - vanwege de vormgeving; - als herkenbaar stijlelement van het grotere geheel; - als karakteristiek en typisch laat 19de-eeuws/vroeg 20ste-eeuws onderdeel; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530136
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Wassenaar

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 2 De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. De oudste situatie van de aanleg is te z..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 4 De TUINMUUR, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, vormt de omheining van de kwekerij (oude moestuin) gesitueerd ..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 5; reeds beschermd onder nummer 524639. De TUINORNAMENTEN IN TOEGANGSLAAN NAAR PRINSESSETUIN, behorend bij de historische buiten..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 6 BEELD, TEMPEL EN KEERMUUR MET TRAPPEN IN PRINSESSETUIN behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. Gelegen ten zuiden v..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 8 PRIEEL met VERANDA behorend tot de historische buitenplaats De Paauw gebouwd in traditioneel-ambachtelijke stijl uit omstreeks..

Kaart & Routeplanner

Route naar tuin park landgoed in Wassenaar

Foto's (2)