Meer dan 63.000 rijksmonumenten


gebouw in Rotterdam

Gebouw

Westzeedijk 375
3016GR Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1931-1933


Beschrijving van gebouw

Complexonderdeel L: Vml. Rapporteergebouw (nu havenkantoor) Inleiding Havenkantoor, oorspronkelijk in gebruik als 'rapporteergebouw', deel uitmakend van het sluizencomplex "Parksluizen", noordelijk gelegen op het terrein tussen de Kleine- en de Grote Parksluis. N.B. Oorspronkelijk bevond zich aan de zuidelijke gevel van het gebouw een inmiddels afgebroken, iets lagere schotbalkenloods. Omschrijving Het havenkantoor is opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond en omvat een bouwlaag onder een overkragend schilddak met op het zuidelijke dakschild een gemetselde schoorsteen. De voorgevel (noordgevel) is symmetrisch ingedeeld met in het midden een brede rondboog als deuropening. De stalen rondboogdeur is rondom voorzien van een eveneens rondboog vensteromlijsting in stalen profielen. De deur is voorzien van een granieten traptrede en aanzetblokken voor de vensteromlijsting. Aan weerszijden van de entree kleine rechthoekige tweelichtvensters. De oostelijke en westelijke zijgevels bevatten in de zuidelijke gevelhelft elk een horizontaal rechthoekig venster met roedenverdeling. In de zuidelijke gevel geheel rechts en links een smal rechthoekig venster met drieruits verdeling. Waardering Uit 1931-1933 daterend havenkantoor, oorspronkelijk in gebruik als rapporteergebouw, van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het sluizencomplex "Parksluizen". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530127
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van gebouw in Rotterdam

weg en waterwerk

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel B: Kleine Parksluis Inleiding SCHUTSLUIS "de Kleine Parksluis", de oostelijke van de twee sluizen die gezamenlijk deel u..

Tweede parkhavenbrug

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel D: 2e Parkhavenbrug Inleiding SLUISBRUG "2e Parkhavenbrug", deel uitmakend van het complex "Parksluizen", gelegen over he..

Eerste koolhavenbrug

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel E: 1e Coolhavenbrug Inleiding BASCULEBRUG "1e Coolhavenbrug", deel uitmakend van het complex "Parksluizen", gelegen over ..

weg en waterwerk

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel F: 2e Coolhavenbrug Inleiding SLUISBRUG "2e Coolhavenbrug", deel uitmakend van het sluizencomplex "Parksluizen", gelegen ..

gebouw

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel G: Kantoorgebouw van de Havendienst Inleiding KANTOORGEBOUW van de Havendienst, deel uitmakend van het complex "Parkslu..

Kaart & Routeplanner

Route naar gebouw in Rotterdam

Foto's (1)