Meer dan 63.000 rijksmonumenten


weg en waterwerk in Rotterdam

Weg En Waterwerk

Westzeedijk 375
3016GR Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1931-1933


Beschrijving van weg en waterwerk

Complexonderdeel I: Bedieningsgebouw binnensluishoofd Grote Sluis Inleiding BEDIENINGSGEBOUW van het binnensluishoofd van de Grote Parksluis deel uitmakend van het complex "Parksluizen" en gelegen op de noordwestelijke hoek van het terrein tussen de beide sluizen. Omschrijving Het bedieningsgebouw is opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond met op de noordwestelijke hoek de inspringende entree. Het gebouw telt twee bouwlagen onder een laag schilddak. Op het zuidelijke dakschild bevindt zich een gemetselde schoorsteen. De westgevel heeft op de begane grond links de inspringende entree met houten deur met groot rechthoekig venster met kleine vierkante roedenverdeling en een afgeronde deurlijst met granieten aanzetstukken. Rechts een horizontaal rechthoekig venster. De verdieping kraagt trapsgewijs uit op een zware granieten 'plint' tot een (balkonachtige) erker over de volle breedte van het gebouw. Links bevindt zich nog een extra uitspringing met een koperen afdekking. De verdieping is boven de gemetselde borstwering geheel voorzien van een glaspui met bovenlichten. De zuidgevel heeft ter hoogte van de begane grond twee rechthoekige vensters. Op de verdieping links de lichte uitkraging van de westelijke erker, met glaspui met bovenlichten. De oostgevel bevat in het midden een uitspringende verticale, driezijdige vensterstrook met roedenverdeling en met decoratieve granieten afwerking aan de boven- en onderzijde en linksonder een klein vierkant venster. De noordgevel bevat op de begane grond rechts de inpandige entree met een rechthoekig venster. Hierboven begint de zware granieten aanzet tot de westelijke erker. Ter hoogte van de verdieping vanaf halverwege de gevel rechts de uitkraging van deze erker, met glaspui met bovenlichten en koperen afdekking. Waardering Uit 1931-1933 daterend bedieningsgebouw van het binnensluishoofd van de Grote Parksluis, van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het sluizencomplex "Parksluizen". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530124
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van weg en waterwerk in Rotterdam

weg en waterwerk

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel B: Kleine Parksluis Inleiding SCHUTSLUIS "de Kleine Parksluis", de oostelijke van de twee sluizen die gezamenlijk deel u..

Tweede parkhavenbrug

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel D: 2e Parkhavenbrug Inleiding SLUISBRUG "2e Parkhavenbrug", deel uitmakend van het complex "Parksluizen", gelegen over he..

Eerste koolhavenbrug

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel E: 1e Coolhavenbrug Inleiding BASCULEBRUG "1e Coolhavenbrug", deel uitmakend van het complex "Parksluizen", gelegen over ..

weg en waterwerk

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel F: 2e Coolhavenbrug Inleiding SLUISBRUG "2e Coolhavenbrug", deel uitmakend van het sluizencomplex "Parksluizen", gelegen ..

gebouw

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel G: Kantoorgebouw van de Havendienst Inleiding KANTOORGEBOUW van de Havendienst, deel uitmakend van het complex "Parkslu..

Kaart & Routeplanner

Route naar weg en waterwerk in Rotterdam