Meer dan 63.000 rijksmonumenten


gebouw in Rotterdam

Gebouw

Westzeedijk 375
3016GR Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1931-1933


Beschrijving van gebouw

Complexonderdeel G: Kantoorgebouw van de Havendienst Inleiding KANTOORGEBOUW van de Havendienst, deel uitmakend van het complex "Parksluizen" en centraal gelegen in het midden van het terrein tussen de Kleine en de Grote Parksluis. Omschrijving Het kantoor is opgetrokken in rode baksteen op een kruisvormige plattegrond, waarbij de uiterst oostelijke en westelijke hoeken van het pand ter hoogte van de begane grond zijn afgeschuind. Het gebouw omvat twee bouwlagen onder een laag schilddak, met een gemetselde schoorsteen op de nok. De rondboogvormige, inpandige entree bevindt zich in de zuidgevel en is voorzien van een rondboogomlijsting van baksteen afgewisseld met natuursteen en natuurstenen dorpel. De dubbele houten (rondboog)voordeur is voorzien van smalle rechthoekige vensters met roedenverdeling. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een uitspringende driezijdige verticale vensterstrook met natuurstenen omlijsting en dito kraagsteen. De oost- en westgevel zijn identiek en bevatten ter hoogte van de begane grond op de afgeschuinde hoeken tweeledige vensters en in het midden een breed drieledig venster (in de oostgevel vervangen door een dubbele deur). Boven de vensters bevindt zich een doorlopende betonnen latei. Ter hoogte van de verdieping geheel rondom de drie zijden van de (oostelijke en westelijke) bouwvolumes een licht uitkragende horizontale vensterstrook met roedenverdeling. Zowel op de begane grond als ter hoogte van de verdieping verder enige zeer kleine rechthoekige vensters. De noordgevel bevat op de begane grond een horizontaal rechthoekig venster en op de verdieping een uitspringende driezijdige verticale vensterstrook met natuurstenen omlijsting en kraagsteen, conform aan de zuidgevel. In het interieur een nog in oorspronkelijke staat verkerende betegelde hal annex trappenhuis. Waardering Uit 1931-1933 daterend kantoorgebouw Havendienst in zakelijk-expressionistische trant, van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Parksluizen". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530122
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van gebouw in Rotterdam

weg en waterwerk

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel B: Kleine Parksluis Inleiding SCHUTSLUIS "de Kleine Parksluis", de oostelijke van de twee sluizen die gezamenlijk deel u..

Tweede parkhavenbrug

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel D: 2e Parkhavenbrug Inleiding SLUISBRUG "2e Parkhavenbrug", deel uitmakend van het complex "Parksluizen", gelegen over he..

Eerste koolhavenbrug

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel E: 1e Coolhavenbrug Inleiding BASCULEBRUG "1e Coolhavenbrug", deel uitmakend van het complex "Parksluizen", gelegen over ..

weg en waterwerk

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel F: 2e Coolhavenbrug Inleiding SLUISBRUG "2e Coolhavenbrug", deel uitmakend van het sluizencomplex "Parksluizen", gelegen ..

weg en waterwerk

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel I: Bedieningsgebouw binnensluishoofd Grote Sluis Inleiding BEDIENINGSGEBOUW van het binnensluishoofd van de Grote Parkslu..

Kaart & Routeplanner

Route naar gebouw in Rotterdam

Foto's (1)