Meer dan 63.000 rijksmonumenten


weg en waterwerk in Rotterdam

Weg En Waterwerk

Westzeedijk 375
3016GR Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1931-1933


Beschrijving van weg en waterwerk

Complexonderdeel B: Kleine Parksluis Inleiding SCHUTSLUIS "de Kleine Parksluis", de oostelijke van de twee sluizen die gezamenlijk deel uitmaken van het complex "Parksluizen", tussen de Parkhaven en de Coolhaven. De sluis is uitgerust met stalen segmentschuiven, de eerste toepassing van dit door ir. J.F.W. Burky ontworpen afsluitmiddel. N.B. De kleine sluis wordt tegenwoordig hoofdzakelijk gebruikt voor de pleziervaart. Omschrijving De sluis heeft een kolklengte van 125 meter, is 5,95 meter breed en heeft een doorvaartdiepte van 2,90 meter -NAP. De kolk is opgebouwd uit beton en metselwerk en afgewerkt met graniet. De sluis is uitgevoerd met twee stalen segmentschuiven, die draaien om twee vaste assen. Op de bodem zorgt een aanslagbalk op de onderzijde van de schuiven voor de afdichting. De zijaanslagen waarlangs de schuiven bewegen bestaan uit bronzen stroken, die langs gietijzeren slijtplaten glijden. Het schutten vindt plaats door het gedeeltelijk openen van de schuiven. Waardering Uit 1931-1933 daterende schutsluis 'Kleine Parksluis", van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Parksluizen". In het bijzonder van typologisch belang vanwege de segmentschuiven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530117
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van weg en waterwerk in Rotterdam

Tweede parkhavenbrug

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel D: 2e Parkhavenbrug Inleiding SLUISBRUG "2e Parkhavenbrug", deel uitmakend van het complex "Parksluizen", gelegen over he..

Eerste koolhavenbrug

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel E: 1e Coolhavenbrug Inleiding BASCULEBRUG "1e Coolhavenbrug", deel uitmakend van het complex "Parksluizen", gelegen over ..

weg en waterwerk

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel F: 2e Coolhavenbrug Inleiding SLUISBRUG "2e Coolhavenbrug", deel uitmakend van het sluizencomplex "Parksluizen", gelegen ..

gebouw

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel G: Kantoorgebouw van de Havendienst Inleiding KANTOORGEBOUW van de Havendienst, deel uitmakend van het complex "Parkslu..

weg en waterwerk

Westzeedijk 375
Rotterdam
Complexonderdeel I: Bedieningsgebouw binnensluishoofd Grote Sluis Inleiding BEDIENINGSGEBOUW van het binnensluishoofd van de Grote Parkslu..

Kaart & Routeplanner

Route naar weg en waterwerk in Rotterdam

Foto's (1)