Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Quarantaine-Inrichting: Lijkenhuis in Rotterdam

Gebouw

Quarantaineweg 1
3089KP Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1930 - 1933


Beschrijving van Quarantaine-Inrichting: Lijkenhuis

Omschrijving complexonderdeel G Inleiding Voormalig LIJKENHUIS, deel uitmakend van het uit 1930-1933 daterende complex Quarantaine-inrichting in Zakelijk-Expressionistische trant en gesitueerd in de zuid-oostelijke hoek van het terrein, zuidelijk van de ziekenbarak. In verband met de aanleg van droogdok 'Prins Bernard' van de RDM werd het eerste mortuarium van het complex afgebroken en circa dertig meter in westelijke richting gereconstrueerd met gebruik van oorspronkelijke onderdelen waarbij alleen de deur in de oostgevel naar de noordgevel werd verplaatst. Oorspronkelijk omvatte het lijkenhuis een sectiekamer met granieten sectietafel. Het object is inmiddels aangepast en aan de oostzijde is een toevoeging gerealiseerd om het geschikt te maken voor bewoning. Hierbij is het voormalige lijkenhuis goed herkenbaar gebleven. Omschrijving LIJKENHUIS. Op een rechthoekige plattegrond opgetrokken, eenvoudig gebouw van een bouwlaag afgedekt door een met rode pannen bedekt overkragend zadeldak met in de nok een opbouw met ventilatierooster. De westgevel heeft in het midden onder een betonnen luifel een dubbele deur. De oostgevel is blind uitgevoerd. De zuidgevel heeft twee hoge, brede vensters. De noordelijke gevel bevat oorspronkelijk een dubbele deur conform de westgevel. Waardering Voormalig LIJKENHUIS, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het in 1930-1933 gebouwde complex Quarantaine-inrichting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530111
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Quarantaine-Inrichting: Lijkenhuis in Rotterdam

Quarantaine-Inrichting: Voormalige beambtewoning

Quarantaineweg 1
Rotterdam
Omschrijving complexonderdeel B Inleiding Voormalige BEAMBTEWONING, oorspronkelijk met kantoor en artsenvertrek, deel uitmakend van he..

Quarantaine-Inrichting: Keukengebouw

Quarantaineweg 1
Rotterdam
Omschrijving complexonderdeel C Inleiding Voormalig KEUKENGEBOUW, deel uitmakend van het uit 1930-1933 daterende complex Quarantaine-i..

Quarantaine-Inrichting: Zusterhuis

Quarantaineweg 1
Rotterdam
Omschrijving complexonderdeel D Inleiding Voormalig ZUSTERHUIS deel uitmakend van het uit 1930-1933 daterende complex Quarantaine-inri..

Quarantaine-Inrichting: Isoleerbarak

Quarantaineweg 1
Rotterdam
Omschrijving complexonderdeel E Inleiding ISOLEERBARAK voor de geïsoleerde behandeling van besmettelijke zieken, deel uitmakend van h..

Quarantaine-Inrichting: Portiersloge

Quarantaineweg 1
Rotterdam
Omschrijving complexonderdeel H Inleiding Voormalige PORTIERSLOGE, deel uitmakend van het uit 1930-1933 daterende complex Quarantaine-..

Kaart & Routeplanner

Route naar Quarantaine-Inrichting: Lijkenhuis in Rotterdam

Foto's (1)