Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Quarantaine-Inrichting: Isoleerbarak in Rotterdam

Gebouw

Quarantaineweg 1
3089KP Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1930 - 1933


Beschrijving van Quarantaine-Inrichting: Isoleerbarak

Omschrijving complexonderdeel E Inleiding ISOLEERBARAK voor de geïsoleerde behandeling van besmettelijke zieken, deel uitmakend van het uit 1930-1933 daterende complex Quarantaine-inrichting en gebouwd in zakelijk-expressionistische trant. De barak bestaat uit een luchtsluis bij de ingang, een aparte spoel- en voedselkeuken en afzonderlijke ruimtes voor de zieken en is gesitueerd aan de oostrand van het terrein tussen het zusterhuis (westelijk) en de ziekenbarak (zuidelijk). De hoofdgevel bevindt zich parallel aan de Nieuwe Maas. Omschrijving ISOLEERBARAK op een symmetrische plattegrond met een rechthoekig bouwvolume parallel aan de Nieuwe Maas en haaks hierop aan de noordzijde - aan weerszijden en in het midden - korte en minder hoge dwarsvleugels. De noordgevel heeft aan weerszijden van de middelste uitbouw zeven rechthoekige vensters met roedenverdeling. De middelste uitbouw heeft aan de noordzijde aan weerszijden van het risalerende deel in het midden een deur onder een betonnen luifel. De noordgevels van de dwarsvleugels aan weerszijden van het gebouw zijn voorzien van twee rechthoekige vensters met roedenverdeling. De zuidgevel van de hoofdvolume heeft in het midden tien hoge tot vlak onder de dakrand reikende vensters met roedenverdeling met aan weerszijden twee kleine vensters en in de uiteinden van de gevels twee hoge vensters conform in het midden. De aan deze zijde terugspringende dwarsvleugels aan weerszijden van het gebouw hebben aan de zuidgevel twee smalle rechthoekige vensters. De oostgevel heeft in het midden een risalerend geveldeel met vier hoge vensters met roedenverdeling tot vlak onder de dakrand links van dit deel bevindt zich onder een betonnen luifel een rondboogdeur met rechts hiervan een klein tweeledig venster. Rechts van het risalerende deel twee kleine vensters en in het uiteinde een hoog venster met roedenverdeling. De westgevel is identiek uitgevoerd. In het interieur is van belang de nog aanwezige inventaris van de spoel- en voedselkeuken, de emaille deurnummering en de metalen horren voor de ramen. Waardering Voormalige ISOLEERBARAK als historisch-functioneel onderdeel van het in 1930-1933 gebouwde complex Quarantaine-inrichting, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsook vanwege de ensemble- en situationele waarde in relatie tot de omringende complexonderdelen in de directe verbinding tot de Nieuwe Maas. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530109
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Quarantaine-Inrichting: Isoleerbarak in Rotterdam

Quarantaine-Inrichting: Voormalige beambtewoning

Quarantaineweg 1
Rotterdam
Omschrijving complexonderdeel B Inleiding Voormalige BEAMBTEWONING, oorspronkelijk met kantoor en artsenvertrek, deel uitmakend van he..

Quarantaine-Inrichting: Keukengebouw

Quarantaineweg 1
Rotterdam
Omschrijving complexonderdeel C Inleiding Voormalig KEUKENGEBOUW, deel uitmakend van het uit 1930-1933 daterende complex Quarantaine-i..

Quarantaine-Inrichting: Zusterhuis

Quarantaineweg 1
Rotterdam
Omschrijving complexonderdeel D Inleiding Voormalig ZUSTERHUIS deel uitmakend van het uit 1930-1933 daterende complex Quarantaine-inri..

Quarantaine-Inrichting: Lijkenhuis

Quarantaineweg 1
Rotterdam
Omschrijving complexonderdeel G Inleiding Voormalig LIJKENHUIS, deel uitmakend van het uit 1930-1933 daterende complex Quarantaine-inr..

Quarantaine-Inrichting: Portiersloge

Quarantaineweg 1
Rotterdam
Omschrijving complexonderdeel H Inleiding Voormalige PORTIERSLOGE, deel uitmakend van het uit 1930-1933 daterende complex Quarantaine-..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)