Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Poll: zonnewijzer in Voorst

Tuin Park Landgoed

Poll-laan 5
7383RT Voorst
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van De Poll: zonnewijzer

Omschrijving onderdeel 30 Op het gazon voor het huis staat een ZONNEWIJZER (XVIII). Kubusvormige zonnewijzer op vaasvormig voetstuk met gebeeldhouwd bovenstuk, dit alles op een gebeeldhouwde zandstenen zuil versierd met guilloches. De staande ribben van de zonnewijzer zijn uitgehold en van acanthusbladversiering voorzien. De wijzerplaten zijn sterk verweerd en de stijltjes nagenoeg verdwenen. West: met cijfers 1 (13) tot 9 (21), Zuid met 6 tot 6 (18), in hele uren, Oost: niet leesbaar, Noord heeft lijnen van 4 tot 6 en 6 (18) tot 8 (20). (De kubus staat nu gedraaid met het zuidvlak naar het noorden). Waardering ZONNEWIJZER, behorend tot de historische buitenplaats De Poll, van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de visueel-ruimtelijke relatie met de omringende tuin (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530102
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Poll: zonnewijzer in Voorst

De Poll: historische tuin- en parkaanleg

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 2 Historische tuin- en parkaanleg De plattegrond van Hottinger uit 1783 geeft de vroegste informatie over de omgev..

De Poll: paardenstal

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 3 Ten noorden van de moestuin gelegen PAARDENSTAL, uit baksteen opgetrokken gebouw uit het midden van de 19de eeuw ..

De Poll: werkschuur

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 5 WERKSCHUUR Ten noorden van de moestuin ligt een van rode baksteen opgetrokken dubbele schuur uit het midden van ..

De Poll: houten loods

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 6 Ten noorden van het moestuincomplex en ten westen van de werkschuur gelegen HOUTLOODS (XXa) onder zadeldak met ro..

De Poll: moesttuinmuur met kas

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 7 MOESTUINMUUR MET KAS De uit diverse soorten rode baksteen opgetrokken, omlopende TUINMUUR heeft kleine steunbere..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Poll: zonnewijzer in Voorst