Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Poll: kozakkenhut in Voorst

Tuin Park Landgoed

Poll-laan 5
7383RT Voorst
Gelderland

Bouwjaar: 1805 (eerste vermelding)


Beschrijving van De Poll: kozakkenhut

Omschrijving onderdeel 29 KOZAKKENHUT Midden in het wandelbos op de Plattenberg staat op een verhoging een van boomstammen vervaardigde hut, die geïnspireerd is op de voorbeelden van tuinsieraden afgebeeld bij Van Laar (1802): 'een tekenachtige ruwe hut van boomstammen met mosch tusschen beiden volgestopt'. De hut komt voor het eerst voor op de kaart van De Man (1805). Op de kadastrale minuut staat de naam 'de Kozakken Hut' geschreven. De hut staat op een cirkelvormig grondvlak, is opgetrokken van staanders, waartussen vakken met boomstammen en takken gevuld. Van twee gebogen stammen is een spitsboogvormige toegang gemaakt die uitziet over het water. Te weerszijden twee ruitvormige openingen. In de hut een cirkelvormige bank, eveneens samengesteld van stammetjes. Het bouwwerk wordt met een rieten dak afgesloten. Waardering KOZAKKENHUT, behorend tot de historische buitenplaats De Poll, van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de zeldzaamheid - als voorbeeld van een tuinsieraad uit het boek van Van Laar - als element in het landschapspark (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530101
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Poll: kozakkenhut in Voorst

De Poll: historische tuin- en parkaanleg

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 2 Historische tuin- en parkaanleg De plattegrond van Hottinger uit 1783 geeft de vroegste informatie over de omgev..

De Poll: paardenstal

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 3 Ten noorden van de moestuin gelegen PAARDENSTAL, uit baksteen opgetrokken gebouw uit het midden van de 19de eeuw ..

De Poll: werkschuur

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 5 WERKSCHUUR Ten noorden van de moestuin ligt een van rode baksteen opgetrokken dubbele schuur uit het midden van ..

De Poll: houten loods

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 6 Ten noorden van het moestuincomplex en ten westen van de werkschuur gelegen HOUTLOODS (XXa) onder zadeldak met ro..

De Poll: moesttuinmuur met kas

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 7 MOESTUINMUUR MET KAS De uit diverse soorten rode baksteen opgetrokken, omlopende TUINMUUR heeft kleine steunbere..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Poll: kozakkenhut in Voorst