De Poll: de korte bree in Voorst

Deventerweg 27

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw

Beschrijving van De Poll: de korte bree

Omschrijving onderdeel 27 DE KORTE BREE Een hallehuisboerderijtje uit XIX B op rechthoekige grondslag met middenlangsdeel. In het woonhuisgedeelte een kelder en een zolderruimte. Het geheel is opgetrokken uit baksteen en afgesloten door middel van een rietgedekt zadeldak met wolfseinden. In de voorgevel een opgeklampte toegangsdeur met 2-ruits bovenlicht alsmede 4- en 6-ruits vensters met schuiframen en luiken. De vensters hebben een gepleisterde waterslagdorpel en zijn afgesloten door middel van een 11/2-steens hanekamstrek. De rechterzijgevel is gemoderniseerd in 1952. In de achtergevel, deel en staldeuren. Boven de deeldeuren een zolderluik. Het geheel is aan de bovenzijde licht getoogd en door middel van een rollaag afgesloten. Het gietijzeren venster is niet oorspronkelijk. In de linkerzijgevel een staldeurtje met aan weerszijden een gietijzeren stalvenster met roedetracering. Het geheel is licht getoogd en afgesloten door middel van een 1/2steens rollaag. Waardering Boerderij DE KORTE BREE, behorend tot de historische buitenplaats De Poll van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens de ontwikkelingsgeschiedenis - wegens het type - wegens de betekenis als ferme ornéé bij de beleving van de buitenplaats - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)