Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Poll: belle rensink in Voorst

Boerderij

Deventerweg 21
7383AA Voorst
Gelderland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van De Poll: belle rensink

Omschrijving onderdeel 24 BELLE RENSINK Het geheel, al in 1417 genoemd en vroeger bekend als vrijgoed Rensink. De naam Belle is ontleend aan Bellemans-goed in het nabij gelegen Appen. T-boerderij (XIX B) met middenlangsdeel. Het geheel is opgetrokken uit baksteen. Het woonhuis met kelders, begane grond en zolderverdieping, is afgesloten door middel van een riet- gedekt schilddak. Op de nok met zink staan bakstenen schoorstenen. Het bedrijfsgedeelte is afgesloten door middel van een rietgedekt zadeldak met wolfseind; op de nok zink. De voorgevel heeft een opgeklampte toegangsdeur met 2-ruits bovenlicht. Ter weerszijden 6-ruits vensters met schuiframen, luiken en bepleisterde onderdorpels. Rechtsonder een keldervenster. Op de verdieping 2-ruits zoldervensters. Het geheel is aan de bovenzijde afgesloten door middel van een bepleisterd segment vlak, waarboven een rollaag. Op de verdieping, gedeeltelijk in het dak, een groot modern venster. De linkerzijgevel heeft een keldervenster, een 6-ruits venster en een zoldervenster, als beschreven bij de voorgevel. Ter plaatse van het bedrijfsgedeelte heeft de gevel een halfrond en enkele getoogde gietijzeren vensters met roedetraceringen, alsmede getoogde opgeklampte staldeurtjes. De achtergevel heeft getoogde stal- en deeldeuren. Ter weerszijden van de deeldeuren, halfrond gesloten gietijzeren vensters met een roedetracering. Tegen de rechterzijgevel van het woonhuis, waarin een gemoderniseerd venster, is een pomp met houten omkasting. Waardering Boerderij de BELLE RENSINK, behorend tot de historische buitenplaats De Poll van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens de ontwikkelingsgeschiedenis - wegens het type - wegens de betekenis als ferme ornéé bij de beleving van de buitenplaats - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530096
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Poll: belle rensink in Voorst

De Poll: landbouwschuur bij belle rensink

Deventerweg 21
Voorst
Omschrijving onderdeel 25 Rechts van de boerderij is een LANDBOUWSCHUUR (XIX A) aangebouwd met middenlangsdeel. Het geheel is opgetrokken ..

De Poll: de hoek

Deventerweg 30
Voorst
Omschrijving onderdeel 21 DE HOEK Voormalige dienstwoning (XIX A ) op het landgoed "De Poll". Voor de laatste grote verbouwing en uitbrei..

De Poll: hof te praesink

Deventerweg 19
Voorst
Omschrijving onderdeel 22 HOF TE PRAESINK Boerderij en landbouwschuur met middenlangsdeel uit 1938, nadat de voormalige boerderij door b..

De Poll: landbouwschuur bij hof te praesink

Deventerweg 19
Voorst
Omschrijving onderdeel 23 De symmetrische voorgevel van de LANDBOUWSCHUUR heeft in het midden een opgeklampte, halfrond gesloten toegangsd..

De Poll: winterakkers

Deventerweg 23
Voorst
Omschrijving onderdeel 26 WINTERAKKERS Een hallehuisboerderijtje (1850-1860) met middenlangsdeel. Het woonhuisgedeelte bestaat uit een k..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Poll: belle rensink in Voorst