Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Poll: de hoek in Voorst

Kasteel Buitenplaats

Deventerweg 30
7383AB Voorst
Gelderland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van De Poll: de hoek

Omschrijving onderdeel 21 DE HOEK Voormalige dienstwoning (XIX A ) op het landgoed "De Poll". Voor de laatste grote verbouwing en uitbreiding in 1935, van met name het voorhuis, betrof het hier een klein T-huis, o.a. gedurende enige tijd bewoond door een boswachter. Het geheel is opgetrokken uit baksteen. Het voorhuis is afgesloten door middel van een schilddak met hoekschoorstenen. De schilden zijn gedekt met gesmoorde oud Hollandse dakpannen. Op het achterhuis een zadeldak, gedekt met gesmoorde muldepannen. De voorgevel heeft een 6- en 9-ruits venster met schuifraam en opgeklampte luiken. De gemoderniseerde 6-ruitsvensters in de aanbouw rechts hebben het karakter van vensters met schuiframen. De achtergevel van de aanbouw heeft een gemoderniseerd venster met luik. De linkerzijgevel van het voorhuis, heeft naast een toegangsdeur een venster met luik en ter linkerzijde een 9-ruitsvenster met schuif raam en opgeklampte luiken. De vensters van het voorhuis hebben een bepleisterde vensterbankdorpel. Het achterhuis heeft opgeklampte staldeuren en een zolderluik, aan de bovenzijde licht getoogd en afgesloten door middel van een 1/2 steens rollaag. De linkerzijgevel heeft getoogde gietijzeren vensters met roedetracering. In de achtergevel, ter weerszijden van het zolderluik, twee halfrondgesloten gietijzeren vensters met vorkmotief. Alle vensters en deuren zijn aan de bovenzijde afgesloten door middel van een 1/2steens rollaag. Ter plaatse van de toegangsdeur, staat links van de woning op het erf een pomp met houten omkasting. Waardering Voormalige DIENSTWONING De Hoek, behorend tot de historische buitenplaats De Poll van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de ligging tegenover de lange oprijlaan - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530093
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Poll: de hoek in Voorst

De Poll: de gietelsche brouwerij

Deventerweg 28
Voorst
Omschrijving onderdeel 19 DE GIETSELSCHE BROUWERIJ Monumentaal voorhuis, met links achter een bedrijfsgedeelte met middenlangsdeel (XIX e..

De Poll: portierswoning

Deventerweg 17
Voorst
Omschrijving onderdeel 20 PORTIERSWONING Een portierswoning (XIXB) met middenlangsdeel. Het voorhuis heeft een woongedeelte op de begane ..

De Poll: landbouwschuur bij de portierswoning

Deventerweg 17
Voorst
Omschrijving onderdeel 31 Aan de Deventerweg staat een uit baksteen opgetrokken, vrijstaande schuur (XIXB) op rechthoekige plattegrond on..

De Poll: belle rensink

Deventerweg 21
Voorst
Omschrijving onderdeel 24 BELLE RENSINK Het geheel, al in 1417 genoemd en vroeger bekend als vrijgoed Rensink. De naam Belle is ontleend ..

De Poll: landbouwschuur bij belle rensink

Deventerweg 21
Voorst
Omschrijving onderdeel 25 Rechts van de boerderij is een LANDBOUWSCHUUR (XIX A) aangebouwd met middenlangsdeel. Het geheel is opgetrokken ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Poll: de hoek in Voorst