Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Poll: portierswoning in Voorst

Kasteel Buitenplaats

Deventerweg 17
7383AA Voorst
Gelderland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van De Poll: portierswoning

Omschrijving onderdeel 20 PORTIERSWONING Een portierswoning (XIXB) met middenlangsdeel. Het voorhuis heeft een woongedeelte op de begane grond en daarboven een zolderruimte. Het geheel is opgetrokken uit baksteen en afgesloten d.m.v. een pannengedekt zadeldak tussen twee trapgevels. De trapgevels zijn afgewerkt d.m.v. gepleisterde platstukken. Op het dak twee bakstenen schoorstenen. Op de nok rode keramische rietvorsten. De voorgevel heeft een opgeklampte toegangsdeur met bovenlicht. De vensters op de begane grond hebben een tussenstijl. Het venster naast de toegangsdeur heeft tevens een bovenlicht. De vensters zijn voorzien van luiken. Op de verdieping een venster met twee tussenstijlen en met een hoger opgaand middengedeelte. Alle vensters zijn voorzien van ramen met een glas in lood bezetting. De vensters hebben aan de onderzijde een vlakke overkragende dorpel; 1/2steens rollaag. De vensters zijn aan de bovenzijde afgesloten d.m.v. een 1/2-steens rollaag. In de topgevel twee gietijzeren rondvensters. De gesmede gevelankers en de gehengen op de toegangsdeur zijn rijk gedetailleerd. De rechterzijgevel heeft een venster met tussenstijl en een verdere detaillering als omschreven bij de voorgevel. Ter plaatse van het achterhuis enkele getoogde gietijzeren vensters met roedetracering. De achtergevel heeft deeldeuren en een staldeur, aan de bovenzijde getoogd. Ter weerszijden boven de deeldeuren een gietijzeren rondvenster met roedetracering. Boven de deuren een venster met ramen, welke zijn voorzien van een roedetracering; het geheel is in hout uitgevoerd. De topgevel heeft een gietijzeren rondvenster met diefijzers. De linkerzijgevel heeft een toegangsdeur, waaraan gekoppeld een 6-ruits venster met draairaam. Het blauw en wit geschilderde ronde motief op toegangsdeur en luiken, toont het wapen van het landgoed "de Poll". Bij een verbouwing in 1976, zijn de gevels ter plaatse van het achterhuis deels gemoderniseerd. Ter plaatse van de linkerzijgevel, staat op het erf een pomp met houten omkasting. Waardering PORTIERSWONING, behorend tot de historische buitenplaats De Poll van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de ligging aan het begin van de lange oprijlaan - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530092
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Poll: portierswoning in Voorst

De Poll: landbouwschuur bij de portierswoning

Deventerweg 17
Voorst
Omschrijving onderdeel 31 Aan de Deventerweg staat een uit baksteen opgetrokken, vrijstaande schuur (XIXB) op rechthoekige plattegrond on..

De Poll: de gietelsche brouwerij

Deventerweg 28
Voorst
Omschrijving onderdeel 19 DE GIETSELSCHE BROUWERIJ Monumentaal voorhuis, met links achter een bedrijfsgedeelte met middenlangsdeel (XIX e..

De Poll: de hoek

Deventerweg 30
Voorst
Omschrijving onderdeel 21 DE HOEK Voormalige dienstwoning (XIX A ) op het landgoed "De Poll". Voor de laatste grote verbouwing en uitbrei..

De Poll: hof te praesink

Deventerweg 19
Voorst
Omschrijving onderdeel 22 HOF TE PRAESINK Boerderij en landbouwschuur met middenlangsdeel uit 1938, nadat de voormalige boerderij door b..

De Poll: landbouwschuur bij hof te praesink

Deventerweg 19
Voorst
Omschrijving onderdeel 23 De symmetrische voorgevel van de LANDBOUWSCHUUR heeft in het midden een opgeklampte, halfrond gesloten toegangsd..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Poll: portierswoning in Voorst

Foto's (1)