Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Poll: de gietelsche brouwerij in Voorst

Nijverheid Industrie

Deventerweg 28
7383AB Voorst
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw en ouder


Beschrijving van De Poll: de gietelsche brouwerij

Omschrijving onderdeel 19 DE GIETSELSCHE BROUWERIJ Monumentaal voorhuis, met links achter een bedrijfsgedeelte met middenlangsdeel (XIX en ouder). Het geheel is opgetrokken uit baksteen. In de 15de eeuw waren er op deze plek markevergaderingen. In het pand waren o.a. in het verleden een boerderij, een uitspanning met gelagkamer en in 1600 een herberg Nimwegen gevestigd. Vanaf 1700 werd hier bier gebrouwen, o.a. voor kasteel Bussloo en voor de ambtsjonkers van de Poll. De Gietelsche Brouwerij dankt haar naam aan het buurtschap Gietelo (Gemeente Voorst). De brouwerij was gelegen langs de weg Deventer-Zutphen op een kruispunt van de weg naar Loenen en Arnhem en had een goede watertoevoer. Het wit bepleisterde voorhuis met kelders, begane grond en zolderverdieping, heeft een grijs gepleisterd plint en een geprofileerde houten bakgoot met fries. Het geheel is afgesloten door middel van een schilddak, gedekt met de rode muldepannen. Het boerderijgedeelte met de rustiek en witgepleisterde voorgevel, is afgesloten door middel van een rietgedekt zadeldak met wolfseind. De onderzijde van het rechter dakschild is gedekt met rode en deels met gesmoorde oud Hollandse dakpannen. Het voorhuis heeft 6-ruits vensters met een empire schuifraam, een bepleisterde bakstenen dorpel en een vlakke bepleisterde vensteromlijsting. De vensters hebben binnenluiken. De voorgevel heeft een toegangsdeur met bovenlicht. Ter plaatse van de zolderverdieping in voor- en linker- zijgevel, zijn er 2-ruits gietijzeren vensters met tuimelramen. De voorgevel van het bedrijfsgedeelte, heeft een 4-ruits venster met opgeklampte luiken. In de linkerzijgevel zijn twee mestgangdeuren in een houten kozijn en halfronde gietijzeren vensters met vorkmotief. Ter rechterzijde een 4-ruits venster met diefijzers en een opgeklampt luik. De achtergevel met vlechtingen, heeft licht getoogde deeldeuren in een houten kozijn; oorspronkelijk met een stiepelpaal. Ter weerszijden een getoogd 4-ruits houten venster en daarnaast een opgeklampte staldeur in een houten kozijn. De rechterzijgevel, grotendeels gemoderniseerd, heeft getoogde gietijzeren stalvensters en een opgeklampte staldeur in een houten kozijn. Als laatste restant van een rosmolen is voor op de deel nog een cirkelvormig klinkerpad te zien, waar het paard (ros) de molen voortbewoog. Waardering Boerderij de GIETSELSCHE BROUWERIJ, behorend tot de historische buitenplaats De Poll van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens de ontwikkelingsgeschiedenis - wegens het type - wegens de betekenis als ferme ornéé bij de beleving van de buitenplaats - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530091
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Poll: de gietelsche brouwerij in Voorst

De Poll: portierswoning

Deventerweg 17
Voorst
Omschrijving onderdeel 20 PORTIERSWONING Een portierswoning (XIXB) met middenlangsdeel. Het voorhuis heeft een woongedeelte op de begane ..

De Poll: landbouwschuur bij de portierswoning

Deventerweg 17
Voorst
Omschrijving onderdeel 31 Aan de Deventerweg staat een uit baksteen opgetrokken, vrijstaande schuur (XIXB) op rechthoekige plattegrond on..

De Poll: de hoek

Deventerweg 30
Voorst
Omschrijving onderdeel 21 DE HOEK Voormalige dienstwoning (XIX A ) op het landgoed "De Poll". Voor de laatste grote verbouwing en uitbrei..

De Poll: de stakenberg

Deventerweg 20
Voorst
Omschrijving onderdeel 17 DE STAKENBERG In 1326 wordt in het boek van Sloet al gesproken van de hofstee Eyoldine, later "De Stakenberg" g..

De Poll: landbouwschuur bij de stakenberg

Deventerweg 20
Voorst
Omschrijving onderdeel 18 Rechts aangebouwd aan de boerderij een LANDBOUWSCHUUR (XIX B) met middenlangsdeel. Het geheel is opgetrokken uit..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Poll: de gietelsche brouwerij in Voorst