Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Poll: de bremte in Voorst

Boerderij

Deventerweg 4
7383RS Voorst
Gelderland

Bouwjaar: 1783 (eerste vermelding)


Beschrijving van De Poll: de bremte

Omschrijving onderdeel 12 DE BREMTE T-boerderij (XIX A; van oorsprong ouder). In 1394 wordt 't Guet ter Broempt, gelegen tot Getel in den kerspel van Voerst' voor het eerst genoemd. De boerderij staat aangegeven op de Hottingerkaart van 1783. Boerderij met middenlangsdeel. Ter rechterzijde van het bedrijfsgedeelte een aangebouwde landbouwschuur met middenlangsdeel. Het woonhuisgedeelte met gewelfde kelder, begane grond en een zolderverdieping, is wit gepleisterd en heeft een smal grijs geschilderde plint. Het woonhuis is afgesloten d.m.v. een rietgedekt schilddak. Op de nok rode keramische rietvorsten, bakstenen schoorstenen. Bedrijfsgedeelte en landbouwschuur zijn afgesloten d.m.v. rietgedekte zadeldaken met wolfseinden; de nok afgedekt met zink. Voor het huis drie leilinden. Het woonhuisgedeelte heeft vier 6-ruits vensters met schuiframen met brede middenstijl, opgeklampte luiken en gepleisterde onderdorpels. Links in de voorgevel een paneeldeur met 2-ruits bovenlicht. Op de verdieping 2-ruits zoldervensters. De rechterzijgevel heeft een keldervenster,waarboven twee gekoppelde opkamervensters met opgeklampte luiken. De achtergevel heeft boven de zadeldaken in het metselwerk sporen van oudere bebouwing. De witgepleisterde linkerzijgevel van het bedrijfsgedeelte met grijs plint,heeft opgeklampte mestgangdeuren en gietijzeren stalvensters met een roedetracering. De achtergevel met vlechtingen, heeft deeldeuren, afgesloten door middel van een ellipsboog. Ter weerszijden getoogde houten 4-ruits vensters. Rechts een opgeklampte rechthoekige staldeur in een kozijn, links een getoogde staldeur. Waardering BOERDERIJ de Bremte, behorend tot de historische buitenplaats De Poll van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de betekenis als ferme ornéé bij de beleving van de buitenplaats - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530084
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Poll: de bremte in Voorst

De Poll: landbouwschuur bij de bremte

Deventerweg 4
Voorst
Omschrijving onderdeel 13 De voorgevel van de LANDBOUWSCHUUR (XIX) (aan de boerderij aangebouwd) heeft een gemoderniseerd venster binnen h..

De Poll: landbouwschuur bij de zutphenboer

Deventerweg 3
Voorst
Omschrijving onderdeel 11 De LANDBOUWSCHUUR ter linkerzijde aangebouwd, is opgetrokken uit baksteen met een bepleisterde voorgevel. Het ge..

De Poll: de zutphenboer

Deventerweg 3
Voorst
Omschrijving onderdeel 10 DE ZUTPHENBOER BOERDERIJ met een voorhuis, vernieuwd in 1914 en een achterhuis met middenlangsdeel (XIX B). Ter..

Huize Bussloo

Bussloselaan
Bussloo (Gemeente Voorst)
Kasteelemplacement Huis Buslo. Ten westen van de R.K.Kerk het omgrachte kasteelterrein van het voormalige kasteel. Resten van laat-middeleeu..

Martinuskerk

Bussloselaan 12A
Voorst
R.K.Kerk van de H. Martinus te Bussloo. Neoclassicistische driebeukige kerk uit 1818 met torentje boven de voorgevel en boven het portaal ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Poll: de bremte in Voorst