Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Poll: de zutphenboer in Voorst

Boerderij

Deventerweg 3
7383RS Voorst
Gelderland

Bouwjaar: 1783 (eerste vermelding)


Beschrijving van De Poll: de zutphenboer

Omschrijving onderdeel 10 DE ZUTPHENBOER BOERDERIJ met een voorhuis, vernieuwd in 1914 en een achterhuis met middenlangsdeel (XIX B). Ter linkerzijde tegen het achterhuis, staat een landbouwschuur (XIX) met middenlangsdeel. De boerderij komt al voor op de Hottingerkaart van 1783. Het geheel is opgetrokken uit baksteen. Het voorhuis met gepleisterde plint en een geprofileerde houten bakgoot, is afgesloten door middel van een schilddak, gedekt met gesmoorde kruispannen en deels met gesmoorde muldepannen. Op de nok staat een hoekschoorsteen. Het bredere achterhuis heeft een rietgedekt zadeldak met wolfseind. Het linkerschild is gedekt met de grijze muldepanen en riet. Het voorhuis heeft in hoofdzaak 6-ruits vensters met empire schuiframen, opgeklampte luiken en gepleisterde dorpels. De linkerzijgevel heeft aan de voorzijde dubbele terrasdeuren met glas en een 2-raams bovenlicht. (Tot in de periode 1914-1920, was hier een uitspanning met buiten een bijbehorend terrasgedeelte). Ter linkerzijde, een groter venster met twee 4-ruits schuiframen met 2-ruits bovenlichten. Alle vensters zijn aan de bovenzijde afgesloten door middel van een hanekamstrek. Ter linkerzijde bij de aansluiting van het voor- en achterhuis, is de hoofdtoegang met 1-ruits bovenlicht, een 4-ruits venster en een 6-ruits venster met empire schuif raam en een opgeklampt luik. Het achterhuis heeft in de rechterzijgevel getoogde mestgangdeurtjes en getoogde gietijzeren vensters met roedetracering. De achtergevel heeft getoogde deel- en staldeuren. Ter weerszijden van de deeldeuren, halfrond gesloten gietijzeren vensters met roedetracering. Boven de deeldeuren en gedeeltelijk in het wolfseind, is een tasopening met dubbele luiken. Ankerbalkgebint van drie vakken, deels met slieten bedekt. Waardering BOERDERIJ de Zutphenboer, behorend tot de historische buitenplaats De Poll van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de betekenis als ferme ornéé bij de beleving van de buitenplaats - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530082
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Poll: de zutphenboer in Voorst

De Poll: landbouwschuur bij de zutphenboer

Deventerweg 3
Voorst
Omschrijving onderdeel 11 De LANDBOUWSCHUUR ter linkerzijde aangebouwd, is opgetrokken uit baksteen met een bepleisterde voorgevel. Het ge..

De Poll: landbouwschuur bij de bremte

Deventerweg 4
Voorst
Omschrijving onderdeel 13 De voorgevel van de LANDBOUWSCHUUR (XIX) (aan de boerderij aangebouwd) heeft een gemoderniseerd venster binnen h..

De Poll: de bremte

Deventerweg 4
Voorst
Omschrijving onderdeel 12 DE BREMTE T-boerderij (XIX A; van oorsprong ouder). In 1394 wordt 't Guet ter Broempt, gelegen tot Getel in den..

De Poll: de oude poll

Deventerweg 1
Voorst
Omschrijving onderdeel 9 DE OUDE POLL Oorspronkelijk een havezathe, ook wel de 'Sallandschen Poll' genoemd naar het geslacht Sallant dat ..

De Poll

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 1 Huis "De Poll". Groot omgracht rechthoekig huis met verdieping en omlopend schilddak, waarop hoekschoorstenen met..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Poll: de zutphenboer in Voorst