Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Poll: de oude poll in Voorst

Boerderij

Deventerweg 1
7383RS Voorst
Gelderland

Bouwjaar: 1696 (jaartalanker)


Beschrijving van De Poll: de oude poll

Omschrijving onderdeel 9 DE OUDE POLL Oorspronkelijk een havezathe, ook wel de 'Sallandschen Poll' genoemd naar het geslacht Sallant dat eigenaar was in de 17de eeuw. In 1693 wordt Ditmar van Wijnbergen, Heer van De Poll eigenaar. Hij koopt:'...Huys en Havezathe den Olden Poll met deszelfve Bogards, Hoven, Weyden langs den Dyck, Plantagie, Holtgewas en annexe Visscherye...". Bij de verkoop stond het Ditmar vrij 'om het getimmer van het Huys den Olden Poll geheel te mogen doen wegbreken...'. Op de door Cornelis Pronk in 1730 vervaardigde tekening is de Oude Poll als een gebouw, voorzien van een trapgevel, te zien. Waarschijnlijk was het toen reeds in gebruik als boerderij. De plaats van de Oude Poll wordt thans ingenomen door een in de negentiende eeuw gebouwde boerderij met pannendak. Duidelijk is te zien, dat het huis gedeeltelijk opgetrokken is van secundair gebruikte bakstenen. Uit diverse soorten rode baksteen opgetrokken hallehuisboerderij onder steil, met rode pannen belegd zadeldak. De voorgevel is gericht op het huis De Poll. In de achtergevel jaartalankers met 1696. Stalgedeelte met getoogde gietijzeren raampjes. Ankerbalkgebint waarin een molenroede is verwerkt. Hilde en standplaats voor vijf koeien. Opslag voor hooi op de balken. Voorhuis uit rode baksteen, ramen en deur ingezaagd. Gekrulde muurankers. Vlechtingen langs de linker dakrand. Waardering Boerderij de Oude Poll, behorend tot de historische buitenplaats De Poll van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens de ontwikkelingsgeschiedenis - wegens het type - wegens de betekenis als ferme ornéé bij de beleving van de buitenplaats - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530081
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Poll: de oude poll in Voorst

De Poll: historische tuin- en parkaanleg

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 2 Historische tuin- en parkaanleg De plattegrond van Hottinger uit 1783 geeft de vroegste informatie over de omgev..

De Poll: paardenstal

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 3 Ten noorden van de moestuin gelegen PAARDENSTAL, uit baksteen opgetrokken gebouw uit het midden van de 19de eeuw ..

De Poll: werkschuur

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 5 WERKSCHUUR Ten noorden van de moestuin ligt een van rode baksteen opgetrokken dubbele schuur uit het midden van ..

De Poll: houten loods

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 6 Ten noorden van het moestuincomplex en ten westen van de werkschuur gelegen HOUTLOODS (XXa) onder zadeldak met ro..

De Poll: moesttuinmuur met kas

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 7 MOESTUINMUUR MET KAS De uit diverse soorten rode baksteen opgetrokken, omlopende TUINMUUR heeft kleine steunbere..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Poll: de oude poll in Voorst