Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Poll: moesttuinmuur met kas in Voorst

Tuin Park Landgoed

Poll-laan 5
7383RT Voorst
Gelderland

Bouwjaar: 1844 (eerste vermelding)


Beschrijving van De Poll: moesttuinmuur met kas

Omschrijving onderdeel 7 MOESTUINMUUR MET KAS De uit diverse soorten rode baksteen opgetrokken, omlopende TUINMUUR heeft kleine steunberen en is op diverse plaatsen, onder andere ter hoogte van de muurkas afgedekt met dakpannen. De toegangen zijn gemarkeerd door twee stenen hekpijlers met ijzeren spijlenhek. De muur komt voor het eerst voor op de TMK van 1844 Tegen de muur staat een bakstenen KAS onder deels met glas belegd zadeldak. Het dak wordt inwendig geschoord door ijzeren kolommetjes. In het midden een kweekbak en aan de zijkanten tabletten. Waardering TUINMUUR met KAS rond het moestuincomplex en als zodanig horend tot de historische buitenplaats De Poll, van belang - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530079
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Poll: moesttuinmuur met kas in Voorst

De Poll: historische tuin- en parkaanleg

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 2 Historische tuin- en parkaanleg De plattegrond van Hottinger uit 1783 geeft de vroegste informatie over de omgev..

De Poll: paardenstal

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 3 Ten noorden van de moestuin gelegen PAARDENSTAL, uit baksteen opgetrokken gebouw uit het midden van de 19de eeuw ..

De Poll: werkschuur

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 5 WERKSCHUUR Ten noorden van de moestuin ligt een van rode baksteen opgetrokken dubbele schuur uit het midden van ..

De Poll: houten loods

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 6 Ten noorden van het moestuincomplex en ten westen van de werkschuur gelegen HOUTLOODS (XXa) onder zadeldak met ro..

De Poll: koude bakken

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 8A en 8B KOUDE BAKKEN In de moestuin liggen twee langgerekte koude bakken uit omstreeks 1900. 8A: langgerekte ba..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Poll: moesttuinmuur met kas in Voorst