Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Poll in Voorst

Kasteel Buitenplaats

Poll-laan 5
7383RT Voorst
Gelderland

Bouwjaar: 16e eeuw (eerste vermelding)


Beschrijving van De Poll

Omschrijving onderdeel 1 Huis "De Poll". Groot omgracht rechthoekig huis met verdieping en omlopend schilddak, waarop hoekschoorstenen met windkappen. Het reeds in de 16de eeuw bestaande huis, sinds 1636 onder de naam Huis Gietelo een Gelders leen, kreeg in de 18de eeuw zijn tegenwoordige vorm en in de eerste helft der 19de eeuw de huidige vensters met geprofileerde omlijstingen en acht- en zesruitsschuiframen, alsmede de ingangspartij met Ionische pilasters en bordes. In de achter- en linkerzijgevel aanzienlijke resten van het waarschijnlijk laat 16de-eeuwse muurwerk met natuurstenen banden, geprofileerde lijsten en geblokte ontlastingsbogen van de vroegere vensters. In de rechterzijgevel is het muurwerk van de uitbreiding van 1636 te herkennen: bakstenen gevel met natuursteen banden en segmentboogvormige ontlastingsbogen boven de vensters met een leeuwenkopje als sluitsteen. Vroeg 18de-eeuwse voorgevel van vijf traveeën breed, met middenrisaliet met boogvormige beëindiging (teruggebracht na restauratie eind jaren 90 van de 20ste eeuw), natuurstenen plint, hoekrisalieten, roedevensters met brede middenstijl. Natuurstenen bordestrap. In de plint zijn penanten met sleuven aangebracht om schotten ten behoeve van de waterkering te plaatsen. Tegen de achtergevel een uitbouw. De gevels worden met een geprofileerde kroonlijst troggewelven en afgesloten. Dakkapellen in alle dakvlakken. In dakruiter een gevelklok van P. Seest uit 1760. Smeedijzeren slingeruurwerk uit het begin van de 18de eeuw. Het hele huis is onderkelderd. In de kelders kruisgewelven op gemetselde gordelbogen en troggewelven tussen houten gekantelde balken. Waardering Het HOOFDGEBOUW De Poll behorend tot de historische buitenplaats De Poll is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang: - wegens de ouderdom - wegens de aanwezigheid van vroeg 17de-eeuws muurwerk en kelders, behorend tot een eerder huis op deze plaats - wegens de gaaf bewaarde 18de-eeuwse architectuur - wegens de structuur van het interieur - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530073
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis de Poll
Huis de Poll in 1827-1829.
Huis de Poll in 1827-1829.
Locatie Bussloo (Voorst), Nederland
Algemeen
Kasteeltype havezate
Gebouwd in voor 1529
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  530073

Huis de Poll of Huis te Gietelo is een landhuis, landgoed en voormalige havezate in de gemeente Voorst, gelegen ten oosten van het dorp Bussloo.

Geschiedenis

Aanvankelijk stonden op deze plek twee huizen die "Pol" heetten. De "oude Pol" en de "nieuwe Pol". De "nieuwe Pol" werd ook wel Huis te Gietelo genoemd, deze naam wordt tegenwoordig nog gebruikt als Hof te Gietelo voor de boerderij die voorheen "oude Pol" werd genoemd. Een eerste schriftelijke vermelding komt uit het jaar 1529 toen Walraven van Bair als eigenaar te boek stond. Waarschijnlijk heeft deze vermelding betrekking op het huis dat de "oude Pol" was. Het tegenwoordige huis stamt uit 1635. Op oude prenten is te zien dat het huis in de 19e eeuw gepleisterd was hetgeen in de 20e eeuw ongedaan is gemaakt.

Toegankelijkheid

Bij landgoed De Poll behoort ook de twee kilometer van het landhuis aan de IJssel gelegen ruïne van kasteel Nijenbeek. Het landgoed is voor het grootste deel open voor wandelaars; alleen de Veluwsche bandijk is over een lengte van ca. een km afgesloten ter bescherming van de privacy van de bewoners. Het Marskramerpad, een langeafstandswandelroute van Bad Bentheim naar Scheveningen, wordt ter plaatse omgeleid via de Deventerweg.


Monumenten in de buurt van De Poll in Voorst

De Poll: historische tuin- en parkaanleg

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 2 Historische tuin- en parkaanleg De plattegrond van Hottinger uit 1783 geeft de vroegste informatie over de omgev..

De Poll: paardenstal

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 3 Ten noorden van de moestuin gelegen PAARDENSTAL, uit baksteen opgetrokken gebouw uit het midden van de 19de eeuw ..

De Poll: werkschuur

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 5 WERKSCHUUR Ten noorden van de moestuin ligt een van rode baksteen opgetrokken dubbele schuur uit het midden van ..

De Poll: houten loods

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 6 Ten noorden van het moestuincomplex en ten westen van de werkschuur gelegen HOUTLOODS (XXa) onder zadeldak met ro..

De Poll: moesttuinmuur met kas

Poll-laan 5
Voorst
Omschrijving onderdeel 7 MOESTUINMUUR MET KAS De uit diverse soorten rode baksteen opgetrokken, omlopende TUINMUUR heeft kleine steunbere..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Poll in Voorst

Foto's (2)