Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats Zorgvlied: grafmonument van de familie Carré in Amsterdam

Graf Begraafplaats

Amsteldijk 273
1079LL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1891


Beschrijving van Begraafplaats Zorgvlied: grafmonument van de familie Carré

Omschrijving In neo-classicistische trant door de architecten J.P.F. van Rossem en W.J. Vuyk in 1891 ontworpen GRAFMONUMENT (grafnr. O-I-294 / afstandsgraf) als MAUSOLEUM blijkens inscriptie op het fries boven de ingang voor de familie Oscar Carré (1846-1911), circusdirecteur en oprichter van het door dezelfde architecten ontworpen 'Theater Carré'. Carré liet het mausoleum bouwen voor zijn eerste vrouw, Amalia Salamonski. Op de Romeinse tempelarchitectuur geïnspireerd rechthoekig mausoleum met grafkelder en bovengelegen tempeltje op hoge sokkel en opgebouwd uit zand- en hardsteen. Aan de voorzijde leidt een trap van zes treden en sierlijk smeedijzeren hek naar bordes met tempelfront met Corinthische zuilen, hoofdgestel en fronton, waarop omfloerste urn. Eikenhouten toegangsdeur met lichten en vensters aan de zijgevels. Corinthische pilasters en hoekpilasters, bewerkte kapitelen en timpaan met vergankelijkheids- en eeuwigheidssymbolen als vlinder, omgekeerde fakkel en ouroboros. Vloeren en wanden van interieur met siermotieven. Marmeren borstbeeld van Amalia Salamonski door Henri J. Texeira de Mattos. Waardering Laat 19de-eeuws grafmonument, behorend tot de Algemene Begraafplaats Zorgvlied en als zodanig van algemeen belang wegens cultuur-, architectuur- en funerair-historische waarde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530061
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zorgvlied
Ingang Zorgvlied (kantoorvilla)
Ingang Zorgvlied (kantoorvilla)
Plaats Amsterdam
Gesticht in 1870
Uitbreiding(en) 1892
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  530059
Architectuur en landschap
Architect(en)  Jan David Zocher
Diversen
Toegankelijkheid  Ja
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
Crematorion
Gebroken Kolom, schrijversmonument
Moedermonument
Sterretjesveld
Gordel van Smaragd

Zorgvlied is een begraafplaats gelegen aan de Amsteldijk 273, aan de linkeroever van de Amstel. De begraafplaats werd op 1 november 1870 in gebruik genomen door de gemeente Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen geheten) en is nog altijd eigendom van Amstelveen, maar door de gemeentelijke herindeling van 1896 ligt Zorgvlied intussen binnen de grenzen van de gemeente Amsterdam.

Geschiedenis

Op deze locatie lag vroeger het buitenverblijf Zorgvliet. Het ontwerp in Engelse landschapsstijl is van tuinarchitect Jan David Zocher. In 1892 werd Zorgvlied uitgebreid naar het ontwerp van zijn zoon Louis Paul Zocher. Ook in 1900, 1919 en 1926 is de begraafplaats uitgebreid. In 1930 werd een aula gebouwd. Zorgvlied werd al snel een begraafplaats voor de elite. Waar voorheen veel vooraanstaande Amsterdammers kozen voor Begraafplaats Westerveld in Driehuis, kozen ze later veel vaker voor Zorgvlied. Er liggen veel bekende toneelspelers en schrijvers begraven.

Tegenwoordig bestaat Zorgvlied uit 25 zogenoemde sfeerwijken. Binnen een bepaalde sectie dient een grafsteen of monument aan te sluiten bij de sfeer die de overige graven oproepen. Op Zorgvlied bestaat ook de mogelijkheid voor een natuurlijke uitvaart in de ecologische grafwijk, ’t Varenveld.

In 2012 is aan de westzijde is 't Lalibellum geopend, een groot mausoleum met grafkelders die samen plaats bieden aan 2.270 kisten. Bezoekers kunnen er niet in, maar in de traptreden zullen de namen van de doden worden opgelicht en er is de mogelijkheid om een filmpje van overledenen te projecteren.

Sinds 17 maart 2016 is het mogelijk om op Zorgvlied gecremeerd te worden in het crematorion, waar het in tegenstelling tot in een crematorium mogelijk is dat nabestaanden de overledene zelf begeleiden tot de oven. Men kan de kist ook in het voorhof achterlaten. Het crematorion bevat slechts een technische ruimte waarin de crematieoven staat. De rouwdienst kan op elke gewenste plek gehouden worden.

Bijzondere grafmonumenten

De opvattingen over dood en begraven zijn in de loop der jaren voortdurend veranderd. Na de begrafenis van Manfred Langer, voorzien van een monument van Langer met een bierglas in de hand in 1994, hebben begrafenissen vaak een uitbundiger en extraverter karakter gekregen. Op Zorgvlied heeft dat onder andere geresulteerd in opmerkelijke grafmonumenten, maar ook bijvoorbeeld in een steiger bij de waterkant, zodat begrafenisstoeten over het water nu bij de begraafplaats kunnen aanmeren.

Nadat er tussen de nabestaanden van beeldend kunstenaar Peter Giele en de beheerders van Zorgvlied een meningsverschil was ontstaan over het grafmonument van Giele, werd op de begraafplaats een speciale plaats, Paradiso, ingericht waar grafmonumenten met afwijkende formaten en monumenten kunnen worden geplaatst.

Op Zorgvlied zijn algemene verstrooigraven met monumenten zoals het 'Vadermonument' (gemaakt door M. Jelles-Scheppers), het 'Moedermonument' (gemaakt door Louis J. Vreugde) en het in december 2007 aangelegde monument de 'Gordel van Smaragd', voor mensen die zich verbonden weten met Nederlands-Indië en Indonesië. Dit verstrooiveld is ingewijd met uit Indonesië overgevlogen aarde uit de Puntjak bij Jakarta en van een sawa op Java. Een bronzen monument van de beeldhouwster Ella van de Ven is op het veld geplaatst. Het zogenaamde Indonesië-veld is geschonken door de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië aan de gemeente Amstelveen. Men kan ook iets persoonlijks van de overledene bijzetten in de onder de monumenten liggende kelders of cilinders. Het 'Sterretjesveld' (ontworpen door Moniek van Munster) is bestemd voor de as van overleden ongeboren kinderen tot ongeveer 24 weken oud. Op het veldje is een lint aangebracht met de tekst: "Fonkel fonkel kleine ster, je bent zo dichtbij maar ook zo ver"

De 'Gebroken Kolom' is een gedenkteken voor alle op Zorgvlied liggende schrijvers en dichters, gemaakt door Zoungrana Jean-Marie.

Rijksmonumenten

Grafmonument van de familie Dorrepaal (Rijksmonument)
Graf van Elisabeth Otter-Knoll (Rijksmonument)

Op 10 maart 2008 heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderstaande delen toegevoegd aan de monumentenlijst volgens de Monumentenwet van 1988.

Graven van bekende personen op Zorgvlied

  A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z  

A

B

Graf van Anneke van Baalen
Graf van Gré Brouwenstijn

C

Interieur Mausoleum Carré

D

Graf van Joop Doderer
Graf van Andrea Domburg en Ferdi Posthuma de Boer

E

F

G

Graf van Jip Golsteijn

H

I

J

K

Graf van Hildo Krop

L

M

Graf Hans van Mierlo
Graf Harry Mulisch

N

O

P

Q

R

Graf van Jack de Rijk
Het Familiegraf van der Vegt, Nol van der Vegt (1940-1989), Herman van der Vegt (1967-1996), Diana Luycx (1966-1996) en Herman van der Vegt Sr (1911-1996)

S

Graf van Annie M.G. Schmidt
Graf van Bob Scholte
Graf van Ramses Shaffy

T

U

V

Graf van Hans Vonk
Graf van Coen van Vrijberghe de Coningh

W

Graf van Joop Willemsen

Z

Fotogalerij

Literatuur

  • Zorgvlied De geschiedenis van een begraafplaats. Red. Carel Berenschot en Paul Spies. D'Arts, Amsterdam. ISBN 90 400 9787 9
  • Begraafplaatsen van Amsterdam. M. de Roever & J. Bierenbroodspot. Bas Lubberhuizen, Amsterdam, 2004. ISBN 90-5937-014-7
  • Wandelen over Zorgvlied. Irma Clement en Marcel Bergen. Klapwijk en Keijsers Uitgevers. ISBN 978 94 90 21 707 5

Externe links


Monumenten in de buurt van Begraafplaats Zorgvlied: grafmonument van de familie Carré in Amsterdam

Begraafplaats Zorgvlied: ontvangstgebouw annex dienstwoning

Amsteldijk 273
Amsterdam
Omschrijving Door Publieke Werken van de gemeente Amstelveen in eclectische stijl ontworpen en rondom vrijgelegen voormalig ONTVANGSTGEBOUW..

Begraafplaats Zorgvlied: Entreehekken zuidoostzijde

Amsteldijk 273
Amsterdam
Omschrijving Aan de ZO-zijde van het terrein van de Algemene Begraafplaats Zorgvlied gelegen BEGRAAFPLAATSHEKKEN met twee identieke entreep..

Begraafplaats Zorgvlied: grafmonument van de familie Vom Rath-Bunge

Amsteldijk 273
Amsterdam
Omschrijving Laat 19de-eeuws GRAFMONUMENT (grafnr. O-I-277a/b) blijkens inscriptie voor de familie P. vom Rath-Bunge met rechthoekige ligge..

Begraafplaats Zorgvlied: grafmonument van Margot Mulder

Amsteldijk 273
Amsterdam
Omschrijving Laat 19de-eeuws GRAFMONUMENT (grafnr. O-I-385 / afstandsgraf) blijkens inscriptie voor Margot G. Mulder (1858-1889) met rechth..

Begraafplaats Zorgvlied: grafmonument van P.W. Janssen

Amsteldijk 273
Amsterdam
Omschrijving Vroeg 20ste-eeuws GRAFMONUMENT (grafnr. O-I-225) blijkens inscriptie voor de familie W. Janssen op ruim bemeten rechthoekig gr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Begraafplaats Zorgvlied: grafmonument van de familie Carré in Amsterdam

Foto's (2)