Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Flevorama: historische tuin- en parkaanleg in Naarden

Tuin Park Landgoed

Flevolaan 4
1411KD Naarden
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Flevorama: historische tuin- en parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De aanleg van het park van Flevorama gaat terug tot in de 18de eeuw wanneer het park deel uitmaakt van de historische buitenplaats Oud-Bussum. De lange beukenlaan, die de gehele westgrens van het park markeert, was in feite de centrale laan van een 'ganzevoet'-vormige lanenstructuur die onderdeel was van het park van Oud-Bussum. Ook de rechte laan, die bij het koetshuis uitkomt, maakte oorspronkelijk deel uit van deze structuur. Voor het overige wordt de aanleg van het park van Flevorama gekenmerkt door een aanleg in landschapsstijl. Het park in landschapsstijl van Flevorama kent een geleidelijke ontwikkeling, die begon vanaf 1816, toen J.P. van Rossum de buitenplaats Berghuis verwierf en hiermee ook Flevorama, dat toen nog deel uitmaakte van de buitenplaats Berghuis. Van Rossum transformeerde de aanleg van Berghuis stapsgewijs in een aanleg in landschapsstijl. In het deel van het park dat in ieder geval in 1842 Flevorama werd genoemd (vgl. Topografische en Militaire kaart uit dat jaar) werd ongeveer de oostelijke helft van het terrein afgegraven ten behoeve van zandwinning. Zoals niet ongebruikelijk in deze tijd bij zandwinning op buitenplaatsen werd het terrein zodanig afgegraven dat tegelijkertijd een zeer aantrekkelijk en zeer geaccidenteerd landschap ontstond. De hoger gelegen gedeelten van het park bleven bebost en werden van een patroon van slingerpaden voorzien, zoals nu nog zichtbaar is. In de tot parkweiden getransformeerde lagere gedeelten werd de brede zandvaart in curven aangelegd als een slingerende rivier in een arcadisch weidelandschap. De Topografische en Militaire kaart uit 1842 maakt duidelijk dat in dat jaar de nu nog herkenbare aanleg in landschapsstijl al in grote trekken gereed was gekomen. Ook de huidige entree vanaf de Flevolaan naar de huisplaats is op deze kaart al aangegeven. Op de huisplaats stond een klein zomerhuis, genaamd Belvedère Omstreeks de tijd van de bouw van het landhuis Flevorama tussen 1856-1870 onderging het park enkele wijzigingen. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de schoonheid van de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de gaafheid en ouderdom van de historische tuin- en parkaanleg; - als gaaf voorbeeld van een ontginningslandgoed uit de eerste helft van de 19de eeuw, waarbij exploitatie van zandafgraving samenging met landschapsarchitectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530050
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Flevorama: historische tuin- en parkaanleg in Naarden

Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten. Gelegen in fraai landschapspark

Flevolaan 4
Naarden
Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten, 2e helft XIX. Gelegen in fraai landschapspark.

Flevorama: landhuis

Flevolaan 4
Naarden
Omschrijving onderdeel 1 LANDHUIS FLEVORAMA. Tussen 1856 en 1860 in opdracht van Elisabeth Dudok van Heel -van Rossum opgetrokken classici..

Flevorama: koetshuis

Flevolaan 6
Naarden
Omschrijving onderdeel 3 KOETSHUIS. Witgepleisterd koetshuis, opgetrokken tussen 1858 en 1863, even ten zuidoosten van landhuis Flevorama...

Flevorama: tuinhuis "Monte Casa"

Huizerstraatweg 117B
Naarden
Omschrijving onderdeel 4 TUINHUIS MONTE CASA. Oorspronkelijk tot de aangrenzende buitenplaats Het Berghuis behorend voormalig jachthuisje ..

Blokhuis

Naarderstraat 311
Huizen
Inleiding BLOKHUIS uit 1921 genaamd "Blokhuis", hoofdonderdeel van het complex "Blokhuis Naarderstraat 311". Afgezien van de schuifpui in d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)