Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Flevorama: landhuis in Naarden

Kasteel Buitenplaats

Flevolaan 4
1411KD Naarden
Noord Holland

Bouwjaar: 1856-1860


Beschrijving van Flevorama: landhuis

Omschrijving onderdeel 1 LANDHUIS FLEVORAMA. Tussen 1856 en 1860 in opdracht van Elisabeth Dudok van Heel -van Rossum opgetrokken classicistisch witgepleisterd onderkelderd landhuis, oorspronkelijk op T-vormige grondslag, onder zadeldak met flauwe helling met op de middenrisaliet een met een verdieping verhoogd middenstuk onder een overhoeks geplaatst zadeldak met flauwe helling. De voorgevel is door pilasters in drie traveeën geleed, waarbinnen centraal de brede entreepartij, voorafgegaan door een breed hardstenen bordes, waarboven een balkon met smeedijzeren balustrade. De entree bestaat uit een door lijstwerk omgeven tweeruits toegangsdeur met bovenlicht. Aan weerszijden twee T-vensters eveneens omlijst en afgesloten door een door voluten gedragen kroonlijst. Op de verdieping vijf omlijste T-vensters. In het verhoogde middendeel op de kap een 2-ruitsvenster met aan weerszijden twee mezzanino-vensters. Omgaande worden de gevels door een dubbele cordonlijst waarin rechte vakken ingedeeld en door een kroonlijst afgesloten. De pilasters vertonen halverwege een cirkelvormig veld. In de topgevels van de zijgevels een rond venster, geplaatst in een driehoekig veld. Aan deze zijde eveneens omlijste T-vensters. Oorspronkelijk was het huis aan de achterzijde voorzien van een twee venstertraveeën brede centraal gelegen uitbouw van een enkele bouwlaag onder overhoeks geplaatst zadeldak met flauwe helling. Deze werd tussen 1901 en 1904, toen het huis in bezit was van Aagot Fritjofna Dudok van Heel, met een verdieping tot de huidige hoogte opgetrokken. Op de verdieping aan deze zijde twee T-vensters. Voorts werd toen in de oksel van het T-vormige grondplan het huis aan de ZO-zijde tot het huidige niveau uitgebouwd. Aan de zijgevel van deze uitbouw werd een nieuwe rechthoekige zij-entree aangebouwd onder afgeplat schilddak met inzwenkende zinken schilden. Het plat wordt door crêtes afgesloten. Inwendig vertoont de centraal gelegen hal nog het oorspronkelijke rozet-plafond in stuc. In de kamer rechts van de hal een haardpartij met spiegel met floretmotieven en marmeren schoorsteenmantel uit de bouwtijd. Deze kamer, alsmede de kamer links van de hal, vertoont eveneens nog het oorspronkelijke plafond in stuc. In de kelder (troggewelven) marmeren plavuizen en keukenkasten uit de bouwtijd. Het huis werd omstreeks 2000 gerestaureerd. Waardering Het LANDHUIS FLEVORAMA is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - als gaaf bewaard voorbeeld van een classicistisch landhuis als centrum van een buitenplaats uit het midden van de 19de eeuw; - vanwege de ouderdom; - vanwege de hoge ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530049
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Flevorama: landhuis in Naarden

Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten. Gelegen in fraai landschapspark

Flevolaan 4
Naarden
Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten, 2e helft XIX. Gelegen in fraai landschapspark.

Flevorama: historische tuin- en parkaanleg

Flevolaan 4
Naarden
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De aanleg van het park van Flevorama gaat terug tot in de 18de eeuw wanneer het p..

Flevorama: koetshuis

Flevolaan 6
Naarden
Omschrijving onderdeel 3 KOETSHUIS. Witgepleisterd koetshuis, opgetrokken tussen 1858 en 1863, even ten zuidoosten van landhuis Flevorama...

Flevorama: tuinhuis "Monte Casa"

Huizerstraatweg 117B
Naarden
Omschrijving onderdeel 4 TUINHUIS MONTE CASA. Oorspronkelijk tot de aangrenzende buitenplaats Het Berghuis behorend voormalig jachthuisje ..

Blokhuis

Naarderstraat 311
Huizen
Inleiding BLOKHUIS uit 1921 genaamd "Blokhuis", hoofdonderdeel van het complex "Blokhuis Naarderstraat 311". Afgezien van de schuifpui in d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Flevorama: landhuis in Naarden

Foto's (6)