Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Almelo: zuidelijk of linkerbouwhuis in Almelo

Kasteel Buitenplaats

Gravenallee 3
7607AG Almelo
Overijssel

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Huis Almelo: zuidelijk of linkerbouwhuis

Omschrijving Zuidelijke of linker BOUWHUIS (3B) herbouwd in 1930 (jaartal) door M.H. Krabshuis. Langgerekt gebouw, opgetrokken van rode baksteen op geschilderde plint, dertien gevelopeningen, onder schilddak met hoekschoorstenen. In een risalerend geveldeel twee inrijpoorten met zandstenen segmentbogen met gepleisterde omlijsting met getrokken voegen; vensters met zandstenen omlijstingen en sluitstenen. In het midden van de voorgevel een ovaal venster met festoen waarboven een steen met het wapen Van Rechteren Almelo en het onderschrift Tempore Zegeri. Op de poortbogen het jaartal MDCLXX (1670). Op de rechterpost van de linkerdeur staat HERBOUWD, op de linkerpost van de rechterdeur MCMXXX (1930). Thans deels woning, kantoor en garage Waardering Zuidelijke of linker BOUWHUIS van twee bouwhuizen, behorend tot de historische buitenplaats Almelo van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de ligging op het voorplein - wegens de architectuur passend bij het hoofdgebouw - wegens de samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530046
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Almelo: zuidelijk of linkerbouwhuis in Almelo

Huis Almelo: noordelijk of rechter bouwhuis

Gravenallee 5
Almelo
Omschrijving Noordelijke of rechter BOUWHUIS (3A), gebouwd in 1695 en herbouwd in 1910 (jaartal) door B. Vixeboxse. Langgerekt gebouw, opg..

Huis Almelo: historische tuin- en parkaanleg

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2). Het door een gracht omgeven Huis en voorplein worden omringd door een PARK in landschaps..

Huis Almelo: Brug

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving BRUG (5A) over de gracht naar het kasteeleiland. Van baksteen opgetrokken brug bestaande uit drie flauwe bogen op gemetselde..

Huis Almelo: toegangshek

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving TOEGANGSHEK (6) aan het begin van de rechte oprijlaan naar het Huis in de as van de Gravenallee die vanuit het oosten op het ..

Huis Almelo: zonnewijzer

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving In het midden van het gazon van het voorplein staat een zandstenen ZONNEWIJZER (7) in de vorm van een dodekaƫder. De tien zij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Almelo: zuidelijk of linkerbouwhuis in Almelo