Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Strijpemonde: De Schaapskooi in Rockanje

Boerderij

Windgatseweg 16
3235NX Rockanje (gemeente Westvoorne)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1910

(1 recensie)

Beschrijving van Strijpemonde: De Schaapskooi

Omschrijving BOERDERIJ De Schaapskooi. Boerderij bestaande uit een woonhuis met stal aan de achterzijde, op rechthoekige grondslag, bestaande uit een enkele bouwlaag en kapverdieping. Het huidige ensemble dateert uit ca. 1910, toen het oude woonhuisgedeelte, dat functioneerde als jachthuis en rentmeesterswoning werd afgebroken en werd vervangen door het huidige woonhuis. Het ensemble is opgetrokken met gele ijsselsteen, het woonhuis vertoont speklagen en strekken in rode baksteen. Het woonhuis is overkapt door een met gesmoorde tuiles du Nord-pannen gedekte mansardekap (eenvoudige makelaar) met overstek op klossen en houten windveren, de stal door een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak (eenvoudige makelaar) met overstek en windveren. Op de verdieping van het woonhuis een schuifraam uit de bouwtijd. In de stal gietijzeren ramen. Aan de achterzijde van de stal een dubbele staldeur. In tegenstelling tot het huidige woonhuis, stond de oorspronkelijke woning haaks op de stal. De pal ten oosten van het ensemble gelegen muur herinnert nog aan de situering van het oudere woonhuis. In het stalgedeelte zijn nog bouwsporen aanwezig die terug gaan tot het derde decennium van de 18de eeuw. Oorspronkelijk was de boerderij de ontginningsboerderij van de polder Wintgat. Vanaf circa 1850 functioneerde de boerderij ook als rentmeesterskantoor en rentmeesterswoning van de Maatschappij ter Exploitatie van Voorne's Duin en als jachthuis van de familie (van Hoey) Smith Na de splitsing van de erfenis van William Smith in 1919 kwam de boerderij in handen van James van Hoey Smith. Sinds ca. 1938 staat de boerderij aan de oprijlaan van de omstreeks deze tijd aangelegde parkaanleg van de buitenplaats Strijpemonde. Waardering De BOERDERIJ de Schaapskooi is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - vanwege de historische waarde als ontginningsboerderij van de polder Windgat; - vanwege de historische waarde als rentmeesterskantoor, rentmeesterswoning van de Maatschappij ter Exploitatie van Voorne's Duin en als jachthuis van de familie (van Hoey) Smith - vanwege de hoge ensemblewaarde in de aanleg van de buitenplaats Strijpemonde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530045
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Strijpemonde: De Schaapskooi
1
Recensie door: ()
Jammer dat de boerderij door de eigenaars zo verwaarloosd is wat de staat van de boerderij niet ten goede komt.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Strijpemonde: De Schaapskooi in Rockanje

Strijpemonde: historische tuin- en parkaanleg

Windgatseweg 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische parkaanleg van Strijpemonde is gelegen in het gelijknamige landgoed, dat in o..

Huize Olaertsduyn

Windgatseweg 2
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding In 1910-1911 gebouwd LANDHUIS, hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Olaertsduyn, gebouwd in Nieuw-Historiserende stijl ..

Olaertsduyn: tuin- en parkaanleg

Windgatseweg 2
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding TUIN- en PARKAANLEG in de jaren 1910-1911 naar ontwerp van L.A. Spinger aangelegd en behorende bij de historische buitenplaats Ol..

Olaertsduyn: houten schuurtje

Windgatseweg 2
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding Houten SCHUURTJE uit de eerste helft van de twintigste eeuw, onderdeel van de historische buitenplaats Olaertsduyn. Het zorgvuldi..

Duinboerderijtje

Duinstraat 18
Rockanje (Gemeente Westvoorne)
Inleiding In 1910 gebouwd DUINBOERDERIJTJE, recht op de weg staand en opgetrokken in kalkzandsteen afkomstig uit een Brielse fabriek. Om de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)