Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "De Neust" in Beesd

Boerderij

Marienwaerdt Appeldijk 3
4153RV Beesd (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: 17e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Boerderij "De Neust"

Omschrijving onderdeel 32: BOERDERIJ 'DE NEUST'. In de oosthoek van de buitenplaats, op een verhoging gelegen boerderij van het hallehuistype met een dwars geplaatst voorhuis dat middels een tussenlid met de forse schuur is verbonden. De boerderij zal in oorsprong dateren uit de 17de eeuw. Op de kadastrale minuut van omstreeks 1830 zijn het voorhuis en de schuur nog niet met elkaar verbonden. De 'Neust is een oude boerderijnaam , die gezien moet worden als een samentrekking van Den oest of Den Oost. De boerderij lag in de oosthoek van 'des cloosters erve' op de grens met Tricht. In 1315 wordt de naam voor het eerst genoemd. Het uit rode baksteen opgetrokken voorhuis ligt onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak. Hoekschoorstenen. In de voorgevel vier vensters met zesruitsverdeling (niet oorspronkelijk). Stafankers onder de dakrand. In de linkerzijgevel bevindt zich de toegang met een rondboog bovenlicht met spaakroedeverdeling. Voorts twee roedevensters. De rechterzijgevel heeft twee zesruits vensters en een deur met bovenlicht. Forse schuur onder zadeldak met wolfseinden, met blauwe pannen gedekt. In de verhoging bevindt zich een toegang met vleugelmuren tot een met een tongewelf overdekte buitenkelder. Waardering De BOERDERIJ 'DE NEUST' behorend tot de historische buitenplaats Mariƫnwaerdt is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - als voorbeeld van een 18de-eeuws boerderij-ensemble; - als onderdeel van een historisch gegroeid stedenbouwkundig en landschappelijk gebied; - wegens de beeldbepalende ligging aan de Lingedijk; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530041
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "De Neust" in Beesd

Toegangshek

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 23: TOEGANGSHEK. De toegang tot de buitenplaats wordt aan het begin van de Notenlaan gemarkeerd door een toegangshek..

Vloedschuur

Marienwaerdt Notendijk 2
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 25: VLOEDSCHUUR. Terzijde van de boerderij 'De Mouwe' staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen vloe..

Kapberg en hooiberg

Marienwaerdt Notendijk 2
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 26: KAPBERG EN HOOIBERG. 26A. De vijfroedige kapberg is gebouwd op vijfhoekig grondplan met stenen kern (por) waarom..

Schuur

Marienwaerdt Appeldijk 1
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 29: SCHUUR. Parallel aan de boerderij staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken schuur (XIX) onder een rieten ..

Sluis

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 30: SLUIS. In de bocht van de weg op het punt waar de eerste Dreef overgaat in de Appeldijk bevindt zich een 19de-ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij "De Neust" in Beesd