Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluis in Beesd

Weg En Waterwerk

Marienwaerdt 't Klooster 9
4153RR Beesd (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Sluis

Omschrijving onderdeel 30: SLUIS. In de bocht van de weg op het punt waar de eerste Dreef overgaat in de Appeldijk bevindt zich een 19de-eeuwse bakstenen sluis. Onder het wegdek is de korfboogvormige sluisopening met een sluisdeur in het midden. Aan weerszijden van de opening keermuren voorzien van vlechtingen in het metselwerk met aan de zuidoostzijde een oude waterpeilsteen. In de bocht van de weg staat aan één zijde een eenvoudig ijzeren hek. Waardering De SLUIS behorend tot de historische buitenplaats Mariënwaerdt is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de doelmatige vormgeving en als onderdeel van de waterhuishouding; - als functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530039
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluis in Beesd

Toegangshek

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 23: TOEGANGSHEK. De toegang tot de buitenplaats wordt aan het begin van de Notenlaan gemarkeerd door een toegangshek..

Vloedschuur

Marienwaerdt Notendijk 2
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 25: VLOEDSCHUUR. Terzijde van de boerderij 'De Mouwe' staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen vloe..

Kapberg en hooiberg

Marienwaerdt Notendijk 2
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 26: KAPBERG EN HOOIBERG. 26A. De vijfroedige kapberg is gebouwd op vijfhoekig grondplan met stenen kern (por) waarom..

Schuur

Marienwaerdt Appeldijk 1
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 29: SCHUUR. Parallel aan de boerderij staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken schuur (XIX) onder een rieten ..

Vloedschuur

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 31: VLOEDSCHUUR. In het parkbos staat op een hoge heuvel (in oorsprong daterend uit de Middeleeuwen) een dubbele hou..

Kaart & Routeplanner