Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Beesd

Boerderij

Marienwaerdt Appeldijk 1
4153RV Beesd (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Schuur

Omschrijving onderdeel 29: SCHUUR. Parallel aan de boerderij staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken schuur (XIX) onder een rieten wolfdak. De voorgevel heeft een dubbele rechte deeldeur geflankeerd door loopdeuren; in de zijgevel drie getoogde vijfruits stalvensters; in de achtergevel (oost) een loopdeur en drie getoogde staande stalvensters. Waardering De SCHUUR van de Hoge Sluis, behorend tot de historische buitenplaats Mariƫnwaerdt is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - als voorbeeld van een 18de-eeuws boerderijensemble; - als onderdeel van een historisch gegroeid stedenbouwkundig en landschappelijk gebied; - wegens de beeldbepalende ligging aan de Appeldijk; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530038
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Beesd

Toegangshek

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 23: TOEGANGSHEK. De toegang tot de buitenplaats wordt aan het begin van de Notenlaan gemarkeerd door een toegangshek..

Vloedschuur

Marienwaerdt Notendijk 2
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 25: VLOEDSCHUUR. Terzijde van de boerderij 'De Mouwe' staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen vloe..

Kapberg en hooiberg

Marienwaerdt Notendijk 2
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 26: KAPBERG EN HOOIBERG. 26A. De vijfroedige kapberg is gebouwd op vijfhoekig grondplan met stenen kern (por) waarom..

Sluis

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 30: SLUIS. In de bocht van de weg op het punt waar de eerste Dreef overgaat in de Appeldijk bevindt zich een 19de-ee..

Vloedschuur

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 31: VLOEDSCHUUR. In het parkbos staat op een hoge heuvel (in oorsprong daterend uit de Middeleeuwen) een dubbele hou..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Beesd