Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "De Hoge Sluis" in Beesd

Boerderij

Marienwaerdt Appeldijk 1
4153RV Beesd (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Boerderij "De Hoge Sluis"

Omschrijving onderdeel 28: BOERDERIJ 'DE HOGE SLUIS'. In een bocht van de Appeldijk aan de Linge ligt een 18de-eeuwse bakstenen boerderij van het hallehuistype met dwars geplaatst woonhuis (krukhuis), die al in de 15de-eeuwse pachtboeken van Mariënwaerdt genoemd wordt. Oorspronkelijk lag het goed aan een aftakking van de Linge, die met een zijtak het klooster omsloot en waarvan thans een sloot gelegen voor het voorhuis (west) resteert. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken woonhuis met gedeeltelijk gepleisterde plint bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met rode pannen gedekt zadeldak tussen topgevels met een gemetselde schoorsteen op de nok. De naar de weg gekeerde drie-assige voorgevel (zuid) heeft links een toegangsdeur met zesruits bovenlicht, rechts daarvan twee negenruits vensters en in de top -met vlechtingen- een twintigruits venster; in de oostgevel meerruits vensters. De vensters hebben hardstenen lekdorpels. De op rechthoekige grondslag opgetrokken stal is overkapt door een rieten wolfdak en heeft een uitgebouwd, onderkelderd verdiepingloos voorhuis onder een met rode pannen gedekt schilddak waarvan de nok lager ligt dan die van de stal. In het voorhuis en uitbouw bevinden zich vernieuwde meerruits vensters. De zuidelijke zijgevel heeft drie kleine stalvensters; de noordelijke zijgevel heeft een kelderdeur in het voorhuis en het achterhuis (stal) een deels opgetild dak rustend op een nieuwere gevel waarin twee loopdeuren met een vierruits zijlicht en twee vierkante vensterlichten zijn aangebracht. De symmetrisch ingedeelde achtergevel (oost) met vlechtingen heeft dubbele deeldeuren onder een tot een latei gedichte segmentboog geflankeerd door een rondboog stalvenster en loopdeur. Waardering De BOERDERIJ 'DE HOGE SLUIS' behorend tot de historische buitenplaats Mariënwaerdt is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - als voorbeeld van een 18de-eeuws boerderij-ensemble: - als onderdeel van een historisch gegroeid stedenbouwkundig en landschappelijk gebied; - wegens de beeldbepalende ligging aan de Appeldijk; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530037
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "De Hoge Sluis" in Beesd

Noordenhoek: koetshuis

Appeldijk 2
Deil (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel B Het KOETSHUIS is opgetrokken op een samengestelde plattegrond en bestaat uit een hoofdvolume van twee bouwlagen en ..

Marienwaerdt

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Mariënwaerdt). Het op T-vormige grondslag opgetrokken huis in classicistische stijl is in vier fas..

Marienwaerdt

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Mariënwaerdt. De buitenplaats heeft een middeleeu..

Tuinmuur

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR. De moestuin op rechthoekige grondslag heeft aan de noordzijde een door pijlers gelede 18de-eeuwse bakst..

Koude bakken

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 6: KOUDE BAKKEN. In de moestuin staan drie grote 19de-eeuwse op rechthoekige grondslag gemetselde koude bakken. Waa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij "De Hoge Sluis" in Beesd