Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "De Lage Sluis" in Beesd

Boerderij

Marienwaerdt Notendijk 1
4153RN Beesd (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: mogelijk 18e eeuw


Beschrijving van Boerderij "De Lage Sluis"

Omschrijving onderdeel 27: BOERDERIJ 'DE LAGE SLUIS'. In de zuidwesthoek van de buitenplaats aan de noordelijke dijk langs de Linge ligt een op L-vormige grondslag opgetrokken, mogelijk 18de-eeuwse boerderij. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken woonhuis bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met riet gedekt zadeldak tussen topgevels met vlechtingen. De naar de dijk gekeerde voorgevel (zuidwest) is geleed door negenruits vensters met links een onderkelderde opkamer. Het achterhuis is geheel vernieuwd. De boerderij staat afgebeeld op de kadastrale minuut van omstreeks 1830. Waardering De BOERDERIJ 'DE LAGE SLUIS' behorend tot de historische buitenplaats Mariënwaerdt is van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens de markante ligging aan de dijk; - als onderdeel van een historisch gegroeid stedenbouwkundig en landschappelijk gebied; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530036
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "De Lage Sluis" in Beesd

Boerderij op L-vormige plattegrond

Marienwaerdt Notendijk 1
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Boerderij op L-vormige plattegrond, mogelijk 18e eeuws. Het woongedeelte heeft een rieten zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen. Links..

Boerderij "De Mouwe"

Marienwaerdt Notendijk 2
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 24: BOERDERIJ 'DE MOUWE'. In de zuidwesthoek van de buitenplaats aan de noordelijke dijk langs de Linge ligt een 18d..

Witgepleisterd huis met verdieping en hoog schilddak, belangrijk door zijn ligging aan de Linge bij de toegang tot het dorp

Havendijk 16
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Witgepleisterd huis (derde kwart 19e eeuw) met verdieping en hoog schilddak, belangrijk door zijn ligging aan de Linge bij de toegang tot he..

Boerderij, T-huis met woongedeelte onder zadeldak tussen puntgevels

Havendijk 23
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Boerderij uit het midden der 19e eeuw op de hoek van de Middenstraat. T-huis met woongedeelte onder zadeldak tussen puntgevels. Onderkelderd..

De Stoep

Voorstraat 2
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Hoekpand, aan de Havendijk genummerd 2. "De Stoep". Huis van begane-grond met schilddak, derde kwart 19e eeuw. Deuromlijsting, waarin oude,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij "De Lage Sluis" in Beesd