Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapberg en hooiberg in Beesd

Boerderij

Marienwaerdt Notendijk 2
4153RN Beesd (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1830 (eerste verm. kapberg)


Beschrijving van Kapberg en hooiberg

Omschrijving onderdeel 26: KAPBERG EN HOOIBERG. 26A. De vijfroedige kapberg is gebouwd op vijfhoekig grondplan met stenen kern (por) waaromheen een gepotdekselde ondertouw en een vijfzijdige rieten kap. 26B. De tweede vijfroedige hooiberg heeft eveneens een rieten kap. Op de kadastrale minuut van omstreeks 1830 staan twee kapbergen afgebeeld. Waardering De KAPBERG en HOOIBERG bij boerderij 'De Mouwe' behorend tot de historische buitenplaats Mariƫnwaerdt zijn van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens het type; - wegens het ensemble van een boerderij met voor de Betuwe typerende bijgebouwen zoals een vloedschuur en kapbergen; wegens de markante ligging aan de dijk; - als onderdeel van een historisch gegroeid stedenbouwkundig en landschappelijk gebied; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530035
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapberg en hooiberg in Beesd

Toegangshek

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 23: TOEGANGSHEK. De toegang tot de buitenplaats wordt aan het begin van de Notenlaan gemarkeerd door een toegangshek..

Vloedschuur

Marienwaerdt Notendijk 2
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 25: VLOEDSCHUUR. Terzijde van de boerderij 'De Mouwe' staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen vloe..

Schuur

Marienwaerdt Appeldijk 1
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 29: SCHUUR. Parallel aan de boerderij staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken schuur (XIX) onder een rieten ..

Sluis

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 30: SLUIS. In de bocht van de weg op het punt waar de eerste Dreef overgaat in de Appeldijk bevindt zich een 19de-ee..

Vloedschuur

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 31: VLOEDSCHUUR. In het parkbos staat op een hoge heuvel (in oorsprong daterend uit de Middeleeuwen) een dubbele hou..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kapberg en hooiberg in Beesd