Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vloedschuur in Beesd

Boerderij

Marienwaerdt Notendijk 2
4153RN Beesd (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: eerste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Vloedschuur

Omschrijving onderdeel 25: VLOEDSCHUUR. Terzijde van de boerderij 'De Mouwe' staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen vloedschuur (XIXa) met vlechtingen onder de dakrand. De schuur bestaat uit één bouwlaag onder een met gesmoordc Hollandse pannen gedekt wolfdak. De voorgevel (naar de dijk gekeerd) heeft getoogde dubbele deeldeuren geflankeerd door twee ijzeren rondboogvensters. De overige gevels zijn deels witgeschilderd met kleine getoogde ijzeren vierruits stalvensters. De schuur staat afgebeeld op de kadastrale minuut van omstreeks 1830. Waardering De VLOEDSCHUUR van de boerderij De Mouwe, behorend tot de historische buitenplaats Mariënwaerdt is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens het type; - wegens het ensemble van een boerderij met voor de Betuwe typerende bijgebouwen zoals een vloedschuur en kapbergen; wegens de markante ligging aan de dijk; - als onderdeel van een historisch gegroeid stedenbouwkundig en landschappelijk gebied; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530034
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vloedschuur in Beesd

Toegangshek

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 23: TOEGANGSHEK. De toegang tot de buitenplaats wordt aan het begin van de Notenlaan gemarkeerd door een toegangshek..

Kapberg en hooiberg

Marienwaerdt Notendijk 2
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 26: KAPBERG EN HOOIBERG. 26A. De vijfroedige kapberg is gebouwd op vijfhoekig grondplan met stenen kern (por) waarom..

Schuur

Marienwaerdt Appeldijk 1
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 29: SCHUUR. Parallel aan de boerderij staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken schuur (XIX) onder een rieten ..

Sluis

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 30: SLUIS. In de bocht van de weg op het punt waar de eerste Dreef overgaat in de Appeldijk bevindt zich een 19de-ee..

Vloedschuur

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 31: VLOEDSCHUUR. In het parkbos staat op een hoge heuvel (in oorsprong daterend uit de Middeleeuwen) een dubbele hou..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vloedschuur in Beesd