Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "De Mouwe" in Beesd

Boerderij

Marienwaerdt Notendijk 2
4153RN Beesd (gemeente Geldermalsen)
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Boerderij "De Mouwe"

Omschrijving onderdeel 24: BOERDERIJ 'DE MOUWE'. In de zuidwesthoek van de buitenplaats aan de noordelijke dijk langs de Linge ligt een 18de-eeuwse hallehuisboerderij, die is uitgebouwd tot een T-boerderij met een ten opzichte van de middenas verschoven voorhuis. Het voorhuis onder een rieten zadeldak is naar oude vorm geheel opnieuw opgetrokken. Het witgeschilderde achterhuis met zwarte plint bevat een dwars- en een langsdeel onder een rieten wolfdak. In de achtergevel is de oorspronkelijke indeling met dubbele deeldeuren geflankeerd door een venster bewaard, alleen de gevelopeningen zijn vernieuwd. De boerderij staat afgebeeld op de kadastrale minuut van omstreeks 1830. Waardering De BOERDERIJ 'DE MOUWE' behorend tot de historische buitenplaats Mariƫnwaerdt is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens het ensemble van een boerderij met voor de Betuwe typerende bijgebouwen zoals een vloedschuur en kapbergen; - wegens de markante ligging aan de dijk; - als onderdeel van een historisch gegroeid stedenbouwkundig en landschappelijk gebied; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530033
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "De Mouwe" in Beesd

Boerderij op L-vormige plattegrond

Marienwaerdt Notendijk 1
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Boerderij op L-vormige plattegrond, mogelijk 18e eeuws. Het woongedeelte heeft een rieten zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen. Links..

Boerderij "De Lage Sluis"

Marienwaerdt Notendijk 1
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 27: BOERDERIJ 'DE LAGE SLUIS'. In de zuidwesthoek van de buitenplaats aan de noordelijke dijk langs de Linge ligt e..

Witgepleisterd huis met verdieping en hoog schilddak, belangrijk door zijn ligging aan de Linge bij de toegang tot het dorp

Havendijk 16
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Witgepleisterd huis (derde kwart 19e eeuw) met verdieping en hoog schilddak, belangrijk door zijn ligging aan de Linge bij de toegang tot he..

Boerderij, T-huis met woongedeelte onder zadeldak tussen puntgevels

Havendijk 23
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Boerderij uit het midden der 19e eeuw op de hoek van de Middenstraat. T-huis met woongedeelte onder zadeldak tussen puntgevels. Onderkelderd..

De Lage Sluis

Marienwaerdt Biersteeg 4
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 19: WOONHUIS. Ten noordwesten van het hoofdgebouw nabij de boerderij 'De Hoge Spijk' ligt een woonhuis uit 1925 (gev..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij "De Mouwe" in Beesd