Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in 's Gravenhage

Tuin Park Landgoed

Scheveningseweg 24
2517KV 's Gravenhage
Zuid Holland


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 3 SCHEIDINGSMUREN. Rode bakstenen in 1920 in opdracht van de toenmalige eigenaar familie Goekoop opgetrokken rechte scheidingsmuur die de gehele zuid- en oostzijde en het grootste deel van de noord- en westzijde van het park Zorgvliet afsluit. De muur werd gebouwd op de alhier gesitueerde in de 17de en 18de eeuw aangelegde scheidingswal. Aan de NO-zijde wordt de muur onderbroken door met hekpijlers (nissen en geprofileerde afdekplaat) gemarkeerde entree naar het park. Hekpijlers omlijsten een dubbel ijzeren spijlenhek met pijlpunten. Rechts (noord) van de entree in de muur 3 halfronde openingen waarin ijzeren rooster van spijlen met pijlpunten. Links idem, maar in het midden een halfrond ijzeren hek met spijlen met pijlpunten. Het muurvlak van de muur wordt deels door een muizentand beƫindigd. Deels wordt de muur door steunberen gestut. De muur wordt deels door een ezelsrug afgesloten. Aan de westzijde ter hoogte van de Haagse Beek is de muur naar onderen tot een bakstenen halfronde overkluizing met halfrond ijzeren rooster uitgebouwd. Waardering De SCHEIDINGSMUREN van het complex historische buitenplaats Zorgvliet zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang: - vanwege de gaafheid; - vanwege de ensemblewaarden; - vanwege de zeldzaamheidswaarde die de muren, vooral vanwege hun aanzienlijke lengte, vertegenwoordigen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530029
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in 's Gravenhage

tuin park landgoed

Scheveningseweg 24
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG ZORGVLIET. De geschiedenis van het park van Zorgvliet gaat terug tot kort na 164..

tuin park landgoed

Scheveningseweg 24
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 4 OVERWELFDE DOORGANG IN HET PARK. Rode bakstenen getoogde doorgang met keermuren, die een rechte aarden wal overwe..

Kantoorgebouw

Churchillplein 1
's Gravenhage
Inleiding KANTOORGEBOUW met VIJVERPARTIJ (1951-1953), gebouwd voor de verzekeringsbank de Nieuwe Nederlandsche-Nieuwe Eerste Nederlandsche..

Catshuis

Adriaan Goekooplaan 10
's Gravenhage
HOOFDGEBOUW, het Catshuis. Het zgn. Catshuis in Zorgvliet van 1617, bestaande uit een lage middenpartij en twee hoekpaviljoens met verdiepi..

Carel Henny#Villa Henny

Scheveningseweg 42
's Gravenhage
Interessant voorbeeld van de architectuur van Dr H.P. Berlage uit 1898.

Kaart & Routeplanner

Route naar tuin park landgoed in 's Gravenhage