Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel D'Erp: wasserij "De Sprunk" in Baarlo

Nijverheid Industrie

Baron van Erplaan 1
5991BM Baarlo (gemeente Peel en Maas)
Limburg


Beschrijving van Kasteel D'Erp: wasserij "De Sprunk"

Omschrijving onderdeel 6: WASPLAATS. De wasplaats, genaamd de Sprunk. De verschijningsvorm is 20ste-eeuws. Aan de voet van het hoge terras waar kerk en markt gelegen zijn, ter plaatse van de wasplaats, treedt kwel op (Sprunk = watersprong of kwel. Oorspronkelijk als drenkplaats voor vee in gebruik. In de 20ste eeuw is de loop van de Bosbeek omgeleid naar 'de Sprunk'. Samen met het kwelwater kon het schone water van de Bosbeek hier door de dorpelingen gebruikt worden. Wasplaats, bestaande uit een rechthoekige vijver omgeven door bakstenen keermuren gemetseld in visgraatpatroon en rondom voorzien van een keibestrating. Aan de kasteelzijde is de wasplaats voorzien van een dwars geplaatste overkapping, een met rode pannen gedekt schilddak op gemetselde stenen zuilen. Waardering De WASPLAATS, onderdeel van de historische buitenplaats d'Erp, is van algemeen belang wegens: - de ouderdom van de functie ter plaatse; - de visuele en historische samenhang met het kasteel; - het type wasplaats, uitgevoerd in de vormentaal en het materiaal eigen aan de Delftse school. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530016
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel D'Erp: wasserij "De Sprunk" in Baarlo

Kasteel D'Erp: De Sprunk

Baron van Erplaan 1
Baarlo (Gemeente Peel en Maas)
Omschrijving onderdeel 5: WATERMOLEN. Evenals het kasteel heeft de watermolen een middeleeuwse oorsprong. Het huidige gebouw is 18de-eeuws ..

Zeven oude grafstenen en zeven oude grafkruisen in de St. Petruskerk

Markt 1
Baarlo (Gemeente Peel en Maas)
Zeven oude grafstenen en zeven oude grafkruisen in de St. Petruskerk.

Kasteel D'Erp: tuinaanleg

Baron van Erplaan 1
Baarlo (Gemeente Peel en Maas)
Omschrijving onderdeel 2: TUIN- EN PARKAANLEG. Uit een landmeterskaart van 1752 blijkt de situatie ter plaatse: het kasteel ligt binnen ee..

Kasteel d'Erp, ook genaamd De Borcht

Baron van Erplaan 1
Baarlo (Gemeente Peel en Maas)
Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL. De oudste vermelding van het kasteel dagtekent van 1326. Het goed was een leen van de Gelderse hertog. ..

Kasteel D'Erp: poortgebouw en de in het verlengde daarvan liggende, L-vomige hoeve

Baron van Erplaan 3
Baarlo (Gemeente Peel en Maas)
Omschrijving onderdeel 3: POORTGEBOUW. Het poortgebouw en de in het verlengde daarvan liggende, L-vomige hoeve hebben een vroeg 17de-eeuwse..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel D'Erp: wasserij "De Sprunk" in Baarlo