Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overduin: tuinmanswoning in Oostkapelle

Kasteel Buitenplaats

Dunoweg 2
4356EK Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1839
Architect: K.G. Zocher


Beschrijving van Overduin: tuinmanswoning

Omschrijving TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Overduin. Aan het einde van de toegangslaan staat een witgepleisterde tuinmanswoning uit ca.1839 toegeschreven aan de (tuin)architect K.G. Zocher. De op rechthoekige grondslag opgetrokken woning met donkere plint bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met gesmoorde pannen gedekt, flauw hellend zadeldak met kort overstek; goot op klossen. De geheel vernieuwde achtergevel van het huis en de (recente) aanbouwen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. De naar het westen gekeerde voorgevel van drie traveeën heeft centraal een houten zuilenportiek op stenen poeren met paneeldeur, die thans niet meer in gebruik is. Aan weerszijden hiervan een in een houten lijst gevat draaivenster met roedenverdeling en bakstenen onderdorpel op rechthoekige consoles. Zijgevels met een gelijkvormig venster, alleen gekoppeld; linkerzijgevel met luidklok. In het INTERIEUR is onder meer van belang de oorspronkelijk trap, balkenzoldering en kamerdeur. Achter het huis bevindt zich een welput. Waardering TUINMANSWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de toegang tot de buitenplaats; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530008
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Overduin: tuinmanswoning in Oostkapelle

Overduin: koetshuis

Dunoweg 4
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Overduin. Nabij het hoofdgebouw staat een koetshuis uit ca.1839 toegeschreven aan arc..

Overduin: landbouwschuur

Dunoweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving LANDBOUWSCHUUR behorende tot de buitenplaats Overduin. Ten dele op de 18de-eeuwse bouwplaats staat een grote langgerekte schu..

Overduin: bakkeet

Dunoweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving BAKKEET behorende tot de buitenplaats Overduin. Tegenover de boerderij en daartoe behorend staat een op rechthoekige grondsla..

Overduin: boerderij

Dunoweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving BOERDERIJ behorende tot de buitenplaats Overduin. Ten noordwesten van het hoofdgebouw staat op een oude dijk een 16de-eeuwse ..

Zeeduin: hoofdgebouw

Dunoweg 12
Oostkapelle (Gemeente Veere)
HOOFDGEBOUW, Huis ZEEDUIN, een thans wit geschilderd gebouw op rechthoekige plattegrond en bestaande uit begane grond, verdieping en kapverd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Overduin: tuinmanswoning in Oostkapelle

Foto's (3)