Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overduin: prieel "rode tent" in Oostkapelle

Tuin Park Landgoed

Munnikweg 1
4356EK Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1780


Beschrijving van Overduin: prieel "rode tent"

Omschrijving PRIEEL 'RODE TENT' behorende tot de buitenplaats Overduin. Aan de oostrand van de aanleg, aan het einde van een formele dwarsas staat een folly, de 'rode tent' genoemd daterend uit ca.1780. Het op vierkante grondslag opgetrokken bakstenen prieel heeft rood gestucte gevels en licht gestucte omlijstingen onder een flauw hellend tentdak met obeliskvormige bekroning (schoorsteen). Recente dakbedekking en aanbouw onder lessenaarsdak tegen zuidgevel. In het INTERIEUR is onder meer van belang de oorspronkelijke trap, de balkenzoldering en de in de 19de eeuw vernieuwde kap. Waardering PRIEEL "RODE TENT" van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als tuinsieraad deel uitmakend van de oude 18de-eeuwse geometrische aanleg; - als 'point de vue' binnen de aanleg; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530007
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Overduin: prieel "rode tent" in Oostkapelle

Uitspanning Oranje Zon. Woonhuis in L-vorm met pannendak. Bakgoot op ijzeren steunen

Koningin Emmaweg 26
Vrouwenpolder (Gemeente Veere)
Uitspanning Oranje Zon. Woonhuis in L-vorm met pannendak. Bakgoot op ijzeren steunen, 1726 in muurankers van tuittopgevel. Vlechtingen in de..

Overduin: koetshuis

Dunoweg 4
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Overduin. Nabij het hoofdgebouw staat een koetshuis uit ca.1839 toegeschreven aan arc..

Overduin: landbouwschuur

Dunoweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving LANDBOUWSCHUUR behorende tot de buitenplaats Overduin. Ten dele op de 18de-eeuwse bouwplaats staat een grote langgerekte schu..

Overduin: bakkeet

Dunoweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving BAKKEET behorende tot de buitenplaats Overduin. Tegenover de boerderij en daartoe behorend staat een op rechthoekige grondsla..

Overduin: boerderij

Dunoweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving BOERDERIJ behorende tot de buitenplaats Overduin. Ten noordwesten van het hoofdgebouw staat op een oude dijk een 16de-eeuwse ..

Kaart & Routeplanner