Overduin: landbouwschuur in Oostkapelle

Dunoweg 8
4356EK Oostkapelle (gemeente Veere)

Beschrijving van Overduin: landbouwschuur

Omschrijving LANDBOUWSCHUUR behorende tot de buitenplaats Overduin. Ten dele op de 18de-eeuwse bouwplaats staat een grote langgerekte schuur uit 1857 (zie gedenksteen). De op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen schuur heeft een houten zijgevel (zuid) van gepotdekselde delen en bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met Oegstgeester pannen gedekt wolfdak voorzien van windveren. In de zuidelijke langsgevel twee dubbele mendeuren tot aan de dakrand. De kopse westgevel heeft centraal twee omlijste deuren met halfronde bovenlichten geflankeerd door een omlijst rond venster, in de top een versiering met rondbooglijst en een omlijst rond venster. In het INTERIEUR is onder meer de gaaf aanwezige oorspronkelijk gebintconstructie van belang. Waardering LANDBOUWSCHUUR van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de monumentale architectonische vormgeving; - als functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)