Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overduin: boerderij in Oostkapelle

Boerderij

Dunoweg 8
4356EK Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van Overduin: boerderij

Omschrijving BOERDERIJ behorende tot de buitenplaats Overduin. Ten noordwesten van het hoofdgebouw staat op een oude dijk een 16de-eeuwse boerderij, die in 1860 is gemoderniseerd (zie gedenksteen 'restauratum 1860'). Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen huis heeft een gecementeerde voor- en zijgevel (oost) met geblokte hoeklisenen bestaat uit één bouwlaag onder een met Oegstgeester dakpannen gedekt zadeldak, aan de oostzijde met kort overstek voorzien van windveren; de westmuur wordt gestut door twee steunberen. De regelmatig ingedeelde voorgevel heeft centraal de omlijste opgeklampte toegangsdeur met halfrond bovenlicht. Aan weerszijden hiervan twee vensters met luiken. De oostgevel kent een indeling met omlijste ronde vensters, waarvan twee met spaakroeden op de begane grond en vier in de top onder een rondbooglijst; gevelankers in vorm van rozetten. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de 18de-eeuwse balkenconstructie, de kap en de oudere gewelfde kelder. Verder een vertrek met twee authentieke met witjes betegelde wandvlakken; een vertrek met wandbetegeling van 17de/18de- eeuwse figuratieve tegels (paars en blauw). Aan weerszijden van de schouw zijn 2 wandvlakken daarvan oorspronkelijk -wellicht een hergebruik bij de 18de-eeuwse herbouw van de boerderij. Waardering BOERDERIJ, deeluitmakend van een ensemble van boerderij en bakkeet, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als restant van de oudste, 16de-eeuwse kern van de buitenplaats; - vanwege de architectonische vormgeving in neoklassieke stijl, die in 1860 is verkregen; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530005
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Overduin: boerderij in Oostkapelle

Overduin: landbouwschuur

Dunoweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving LANDBOUWSCHUUR behorende tot de buitenplaats Overduin. Ten dele op de 18de-eeuwse bouwplaats staat een grote langgerekte schu..

Overduin: bakkeet

Dunoweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving BAKKEET behorende tot de buitenplaats Overduin. Tegenover de boerderij en daartoe behorend staat een op rechthoekige grondsla..

Overduin: koetshuis

Dunoweg 4
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Overduin. Nabij het hoofdgebouw staat een koetshuis uit ca.1839 toegeschreven aan arc..

Zeeduin: voormalige koetshuis

Dunoweg 14
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Het voormalige KOETSHUIS is ten noordwesten van het hoofdgebouw gesitueerd en ligt in de meest noordelijke hoek van de buitenplaats, waar de..

Zeeduin: hertenverblijf

Dunoweg 10
Oostkapelle (Gemeente Veere)
De vroeger met palen en draad omheinde hertenkamp met het HERTENVERBLIJF is aan de zuidwestzijde van het hoofdgebouw gelegen, op een graslan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Overduin: boerderij in Oostkapelle