Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overduin: koetshuis in Oostkapelle

Kasteel Buitenplaats

Dunoweg 4
4356EK Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1839
Architect: K.G. Zocher


Beschrijving van Overduin: koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Overduin. Nabij het hoofdgebouw staat een koetshuis uit ca.1839 toegeschreven aan architect K.G. Zocher. Het op rechthoekige plattegrond opgetrokken geel gepleisterde huis met bakstenen plint bestaat uit anderhalve bouwlaag onder een met Oegstgeester pannen gedekt zadeldak met topgevels; het koetshuis is ondergebracht in het brede, vooruitspringende middendeel, dit deel met hoge hardstenen plint; aan weerszijden hiervan een woning. De voorgevel (zuid) wordt gedomineerd door een breed middenrisaliet met hoekblokken (natuursteen-imitatie) dat met een driezijdig fronton onder een flauw hellende zadeldak met overstek boven de daklijst uitsteekt. In het fronton een klein rond venster met spaakroeden. In het risaliet twee grote dubbele inrij paneeldeuren met aan de bovenzijde rechthoekige lichten. Aan weerszijden van het risaliet bevindt zich een woning met zesruitsvensters en in het rechter deel drie dakkapellen die boven de daklijst uitsteken (Vlaamse gevel). De beide zijgevels hebben in de top een driedeling venster waarvan het middendeel voorzien is van een boogvormige afsluiting (Serliana-motief). In het INTERIEUR is onder meer de kapconstructie van belang. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vormgeving in neoclassicistische stijl; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de beeldbepalende ligging; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530004
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Overduin: koetshuis in Oostkapelle

Overduin: landbouwschuur

Dunoweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving LANDBOUWSCHUUR behorende tot de buitenplaats Overduin. Ten dele op de 18de-eeuwse bouwplaats staat een grote langgerekte schu..

Overduin: bakkeet

Dunoweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving BAKKEET behorende tot de buitenplaats Overduin. Tegenover de boerderij en daartoe behorend staat een op rechthoekige grondsla..

Overduin: boerderij

Dunoweg 8
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving BOERDERIJ behorende tot de buitenplaats Overduin. Ten noordwesten van het hoofdgebouw staat op een oude dijk een 16de-eeuwse ..

Zeeduin: voormalige koetshuis

Dunoweg 14
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Het voormalige KOETSHUIS is ten noordwesten van het hoofdgebouw gesitueerd en ligt in de meest noordelijke hoek van de buitenplaats, waar de..

Overduin: tuinmanswoning

Dunoweg 2
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Overduin. Aan het einde van de toegangslaan staat een witgepleisterde tuinmanswo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)