Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overduin: hoofdgebouw in Oostkapelle

Kasteel Buitenplaats

Dunoweg 2
4356EK Oostkapelle (gemeente Veere)
Zeeland

Bouwjaar: 1839

(1 recensie)

Beschrijving van Overduin: hoofdgebouw

Omschrijving HOOFDGEBOUW (Overduin). Centraal in de aanleg staat een blokvormig witgepleisterd huis gebouwd in neoclassicistische stijl in 1839 in opdracht van jhr. mr. Willem C.M. de Jonge van Ellemeet. Het huis bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen met donkere plint onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt, afgeplat schilddak. De geleding en decoratie van de gevels wordt bepaald door omlijste vensters, geblokte hoeklisenen, spaarvelden (deels versierd met ajour-decoratie), beƫindigd door een kroonlijst en een deels gesloten, deels opengewerkte balustrade (aan de voorzijde niet meer aanwezig). De vrij vlak vormgeven frontgevel op het zuiden heeft centraal een dubbele pilasterstelling waartussen een inpandige, licht getoogde ingangspartij, daarboven een eveneens inpandig, recht afgesloten balkon; voor de toegangspartij een bordes met aan weerszijden een rechthoekige sokkel met een leeuw. De dubbele glazen toegangsdeur onder een halfrond bovenlicht met spaakroeden voorzien van krullen wordt geflankeerd door een smal staand roedenvenster; zijmuren met halfronde nissen waarin beelden, licht getoogd plafond met rozetten. Daarboven een driedelige gevelopening met pijlers, langs de openingen is een houten raster aangebracht voor klimplanten, dubbele glazen deuren openen op dit balkon. Aan weerszijden een vensteras bestaande uit een smal souterrainvenster, een achtruits beganegronds venster en een zesruitsvenster op de verdieping. De achtergevel heeft een vooruitspringend middenrisaliet afgesloten door een driezijdig fronton; in de risaliet op de bel-etage een gekoppeld drievenster in Serliana-motief, op de verdieping een gekoppeld, rechtafgesloten venster; aan weerszijden van de risaliet een vensteras. Tegen de zijgevels is een verdiepingloze blokvormige aanbouw met hoekpilasters, hoge plint en kroonlijst; een vensteras in de kopse gevel. Het 19de-eeuwse neoclassistische INTERIEUR is na oorlogsschade tussen 1950-1960 gerestaureerd, ondermeer van belang de centrale hal met stucwerk en in de hoeken halfronde nissen met beelden; in de verschillende kamers (o.a. eetkamer, muziekkamer, bibliotheek) gestucte plafonds en marmeren schouwen/Utrechtse schouw, in de eetkamer deels verguld stuc en grote dubbele deuren met bovenstukken, in de bibliotheek een binnenluik (schuifpaneel) met spiegel voor het noordraam tegen de kou, trap naar de biljartkamer oorspronkelijk jachtkamer in het souterrain. Waardering HOOFDGEBOUW (Overduin) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in neoclassicistische stijl uit 1839; - vanwege de interieuronderdelen; - vanwege de centrale en dominante ligging in de parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530002
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Overduin: hoofdgebouw
3
Recensie door: ()
Hier zijn in de oorlog 40/45 veel Vlissingse kinderen geboren. En ik ben er een van. Is hier meer van bekend? Graag zou ik hier meer van weten Met Vriendelijke groet, A.J.M. Theune E-mail adsl415464@telfort.nl
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Overduin: hoofdgebouw in Oostkapelle

Overduin: historische tuin- en parkaanleg

Dunoweg 2
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Overduin. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde a..

Groot Middenhof

Noordweg 39
Oostkapelle (Gemeente Veere)
"Groot Middenhof" Boerderij. Losstaand woonhuis met pannen dak. Gootlijst met fries. Dakkapel met sieromlijsting. Schuifvensters met paneell..

Klein Middenhof

Noordweg 54
Oostkapelle (Gemeente Veere)
"Klein Middenhof". Boerderij. Vrijstaand bakstenen woonhuis met gepleisterde topgevel en aangebouwd bakhuis onder lessenaarsdak. Pannen zade..

Zeeduin: toegangshek

Noordweg 31
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Het TOEGANGSHEK (aan de Noordweg) van de buitenplaats ligt aan de noordzijde van de weg van Oostkapelle naar Serooskerke, ca. 50 meter buite..

Overduin: tuinmanswoning

Dunoweg 2
Oostkapelle (Gemeente Veere)
Omschrijving TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Overduin. Aan het einde van de toegangslaan staat een witgepleisterde tuinmanswo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (19)

Alle 19 foto's weergeven