Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteelhoeve in Maastricht

Boerderij

Kasteelstraat 4
6223BJ Maastricht
Limburg


Beschrijving van Kasteelhoeve

Omschrijving onderdeel 10: KASTEELHOEVE behorende tot de buitenplaats Borgharen. Tegenover het kasteel en ten noordoosten van de gracht ligt een langgerekte in oorsprong midden-17de-eeuwse voorhofhoeve die in de loop van de 19de eeuw ingrijpend is verbouwd. Op de Tranchotkaart van 1803 en de kadastrale minuut uit 1840 is te zien dat de U-vormige hoeve oorspronkelijk recht tegenover het kasteel lag en vrijwel een gesloten carré vormde op één opening in de as van het kasteel na. De hoeve is rond 1888 grotendeels afgebroken en verschoven naar de Spekstraat. Een deel van de midden-17de-eeuwse hoeve is gelegen aan de Adam van Harenstraat en wordt gevormd door een op haakvormige grondslag opgetrokken bakstenen pand onder een zadeldak met overstek op houten klossen. Kleine kapellen in het dak. Omlijste deur en vensteropeningen. Waardering De KASTEELHOEVE is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel behorend tot de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde in samenhang met het kasteelcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529998
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteelhoeve in Maastricht

Historische parkaanleg met omgracht kasteelterrein, singels en lanen

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Borgharen. De middeleeuwse structuur van de aanleg ..

Toegangshek cour d'honneur

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Borgharen. De binnenplaats/cour d'honneur voor het huis wordt afgeslote..

Brug met twee bogen

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSBRUG behorende tot de buitenplaats Borgharen. Over de gracht naar het kasteel ligt een 18de-eeuwse brug ..

Vier hardstenen tuinvazen

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 5: TUINVAZEN behorende tot de buitenplaats Borgharen. In de tuin op het kasteelterrein staan in totaal vier identie..

Ophaalbrug

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 6: BRUG behorende tot de buitenplaats Borgharen. Over de zuidwestgracht ligt een lange laat-18de-eeuwse brug naar d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteelhoeve in Maastricht