Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw met portierswoning in Maastricht

Kasteel Buitenplaats

Kasteelstraat 4
6223BJ Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Poortgebouw met portierswoning

Omschrijving onderdeel 9: POORTGEBOUW behorende tot de buitenplaats Borgharen. Het naar het dorp gekeerde poortgebouw met portierswoning is in 1897 gebouwd naar ontwerp van P.J.H. Cuypers. Het poortgebouw ligt aan de Spekstraat en is op vierkante grondslag opgetrokken in baksteen met hardstenen speklagen en omlijstingen. De eenlaagse poort onder een steil opgaand met leien gedekt schilddak heeft op de rechterhoek aan de Spekstraat een uitgebouwd torentje onder een ingesnoerde klok/peervormige spits. In de voor- en achtergevel een rondboogvormige doorgang van mergel?hardsteen met aan weerszijden een stenen oeil de boeuff en sierankers (4). Daarboven een opgemetselde dakkapel met klokvormige gevel; rondboog raam. De zijgevel aan de zuidwestkant heeft een kapelachtige uitbouw van zuilen onder een rondboog en een trapgeveltje. Waardering Het POORTGEBOUW is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vormgeving; - vanwege de beeldbepalende situering en als markering van de entree tot de buitenplaats; - voor het oeuvre van architect Cuypers; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529997
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortgebouw met portierswoning in Maastricht

Historische parkaanleg met omgracht kasteelterrein, singels en lanen

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Borgharen. De middeleeuwse structuur van de aanleg ..

Toegangshek cour d'honneur

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Borgharen. De binnenplaats/cour d'honneur voor het huis wordt afgeslote..

Brug met twee bogen

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSBRUG behorende tot de buitenplaats Borgharen. Over de gracht naar het kasteel ligt een 18de-eeuwse brug ..

Vier hardstenen tuinvazen

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 5: TUINVAZEN behorende tot de buitenplaats Borgharen. In de tuin op het kasteelterrein staan in totaal vier identie..

Ophaalbrug

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 6: BRUG behorende tot de buitenplaats Borgharen. Over de zuidwestgracht ligt een lange laat-18de-eeuwse brug naar d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Poortgebouw met portierswoning in Maastricht

Foto's (1)