Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ophaalbrug in Maastricht

Tuin Park Landgoed

Kasteelstraat 4
6223BJ Maastricht
Limburg

Bouwjaar: eind 18e eeuw


Beschrijving van Ophaalbrug

Omschrijving onderdeel 6: BRUG behorende tot de buitenplaats Borgharen. Over de zuidwestgracht ligt een lange laat-18de-eeuwse brug naar de singel; de brug bestaat uit een houten loopdek rustend op een ijzeren onderstel en voorzien van een ijzeren balustrade. In het midden van de brug is een ophaaldeel, dit deel heeft geen balustrade. Waardering De BRUG is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik; - vanwege het type met een ophaalgedeelte; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529994
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ophaalbrug in Maastricht

Historische parkaanleg met omgracht kasteelterrein, singels en lanen

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Borgharen. De middeleeuwse structuur van de aanleg ..

Toegangshek cour d'honneur

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Borgharen. De binnenplaats/cour d'honneur voor het huis wordt afgeslote..

Brug met twee bogen

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSBRUG behorende tot de buitenplaats Borgharen. Over de gracht naar het kasteel ligt een 18de-eeuwse brug ..

Vier hardstenen tuinvazen

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 5: TUINVAZEN behorende tot de buitenplaats Borgharen. In de tuin op het kasteelterrein staan in totaal vier identie..

Tuinmuur met pilaren en hek

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 7: TUINMUUR MET HEK behorende tot de buitenplaats Borgharen. De singel wordt aan drie zijden ommuurd. Bakstenen (d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ophaalbrug in Maastricht