Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek cour d'honneur in Maastricht

Overig

Kasteelstraat 4
6223BJ Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1776
Architect: Mathias Soiron


Beschrijving van Toegangshek cour d'honneur

Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Borgharen. De binnenplaats/cour d'honneur voor het huis wordt afgesloten door een smeedijzeren hek uit 1776 vervaardigd door Mathias Soiron (ter plaatse van een lage poortvleugel) bestaande uit twee natuurstenen pijlers bekroond door vaaskapitelen waartussen dubbele hekvleugels onder een rijk gesmede kuif in late Lodewijk XV stijl met het jaartal 1776 en het alliantiewapen van De Rosen en Van der Heyden à Blisia. Aan weerszijden van het toegangshek rechte spijlenhekken. Het hek staat op een gemetselde onderbouw, die aan de grachtzijde bekleed is met gebosseerde hardstenen blokken (onderdeel van de keermuur). Waardering Het TOEGANGSHEK is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de 18de-eeuwse vormgeving in late-Lodewijk XV-stijl; - als voorbeeld van een werk uit het oeuvre van M. Soiron; - als voorbeeld van een monumentale markering van de entree tot het kasteel; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529991
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek cour d'honneur in Maastricht

Historische parkaanleg met omgracht kasteelterrein, singels en lanen

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Borgharen. De middeleeuwse structuur van de aanleg ..

Brug met twee bogen

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSBRUG behorende tot de buitenplaats Borgharen. Over de gracht naar het kasteel ligt een 18de-eeuwse brug ..

Vier hardstenen tuinvazen

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 5: TUINVAZEN behorende tot de buitenplaats Borgharen. In de tuin op het kasteelterrein staan in totaal vier identie..

Ophaalbrug

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 6: BRUG behorende tot de buitenplaats Borgharen. Over de zuidwestgracht ligt een lange laat-18de-eeuwse brug naar d..

Tuinmuur met pilaren en hek

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 7: TUINMUUR MET HEK behorende tot de buitenplaats Borgharen. De singel wordt aan drie zijden ommuurd. Bakstenen (d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangshek cour d'honneur in Maastricht