Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Historische parkaanleg met omgracht kasteelterrein, singels en lanen in Maastricht

Tuin Park Landgoed

Kasteelstraat 4
6223BJ Maastricht
Limburg


Beschrijving van Historische parkaanleg met omgracht kasteelterrein, singels en lanen

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Borgharen. De middeleeuwse structuur van de aanleg wordt gevormd door het trapeziumvormige, ruim omgrachte kasteelterrein en een buiten de gracht gelegen singel aan drie zijden, die geheel ommuurd is (zie onderdeel 7) en beplant met knotlinden in laanverband (noordwest en zuidoost). De gracht wordt door de Canjelbeek gevoed. Op het binnen de omgrachting gelegen terrein rondom het kasteel is kleine landschappelijke aanleg met oude bomen en enkele rode beuken. Over de zuidwestgracht ligt een brug naar de singel; vanaf deze plaats een doorzicht over de aangrenzende weilanden. Aan de voorzijde gazon met buxusbosjes en twee Italiaanse peppels. Op laat 19de-eeuwse foto's is te zien dat het voorterrein voor het kasteel - buiten de gracht - een inrichting kende met verschillende soorten taxus en conifeer; aan weerszijden van de toegangsbrug lagen verhoogde bloemperken. Tegenover het kasteelterrein aan de noordoostzijde ligt een terrein met de ommuurde moestuin en de kasteelhoeve (zie de kadastrale minuut van 1827 en een kaart van 1842). De boomgaard lag daarachter, meer naar het oosten toe en was voorzien van een ovaal/padenkruis. Door beplantingen is dit terrein afgeschermd, waardoor de beleving en visuele eenheid is verstoord. Ten noordwesten van de kasteelhoeve liggen boomgaarden. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Borgharen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaaf bewaarde oude structuur van huisplaats, rechthoekige gracht en singel met laanbeplanting; - vanwege de kleinschalige landschappelijke aanleg met oude bomen; - vanwege de samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529990
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Historische parkaanleg met omgracht kasteelterrein, singels en lanen in Maastricht

Toegangshek cour d'honneur

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Borgharen. De binnenplaats/cour d'honneur voor het huis wordt afgeslote..

Brug met twee bogen

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSBRUG behorende tot de buitenplaats Borgharen. Over de gracht naar het kasteel ligt een 18de-eeuwse brug ..

Vier hardstenen tuinvazen

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 5: TUINVAZEN behorende tot de buitenplaats Borgharen. In de tuin op het kasteelterrein staan in totaal vier identie..

Ophaalbrug

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 6: BRUG behorende tot de buitenplaats Borgharen. Over de zuidwestgracht ligt een lange laat-18de-eeuwse brug naar d..

Tuinmuur met pilaren en hek

Kasteelstraat 4
Maastricht
Omschrijving onderdeel 7: TUINMUUR MET HEK behorende tot de buitenplaats Borgharen. De singel wordt aan drie zijden ommuurd. Bakstenen (d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Historische parkaanleg met omgracht kasteelterrein, singels en lanen in Maastricht