Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Afferden L

Tuin Park Landgoed

Bleijenbeek 10
5851EE Afferden L (gemeente Bergen)
Limburg


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot het complex historische buitenplaats Bleijenbeek. De gaaf bewaarde 17de-eeuwse structuur bestaat uit het omgrachte, rechthoekige kasteelterrein gelegen op een lange as van symmetrie. De meer dan een kilometer lange as, beplant met laanbomen (eiken), liep naar het zuiden richting 't Meer en naar het noorden richting de heidegronden. De gehele buitengracht wordt omringd door een laan. De hoofdtoegang vanaf de weg Bleijenbeek liep langs de oostzijde van de gracht naar de toegangsbrug aan de zuidzijde. De stenen brug ligt iets naast (ten oosten) van de symmetrie-as. Evenwijdig aan de laan aan de zuidzijde, voor het kasteel langs, loopt een deel van de laan die de aan weerszijden van het complex gelegen en in de 20ste eeuw herbouwde boerderijen Bleijenbeek en Aldenhof met elkaar verbindt. Het kasteelterrein heeft een besloten karakter door de laanbeplanting langs de buitenzijde van de gracht en de sierbeplanting langs de binnenzijde. Aan de binnenzijde, westkant, staat een uitgegroeide beukenhaag, onderbroken door een groep linden en voortgezet met taxus. Aan de noordzijde van het terrein bevindt zich een bijzondere uitgegroeide loofgang van haagbeuk. Aan de oostzijde onder andere een uitgegroeide taxushaag en een groep linden (iets noordelijker dan de groep aan de westzijde). Verder naar binnen, langs de noordzijde van de gedempte binnengracht, bevindt zich eveneens een uitgegroeide taxushaag met korte stukken doorgezet aan west- en oostzijde. Op de noordwestelijke hoek staat een grote mammoetboom (Sequoiadendron). De restanten van een rechthoekig bakstenen gebouwtje ten zuidoosten van de boom zijn niet de overblijfselen van de veelhoekige theekoepel. Resten van gebouwen en sporen van de overige indeling van het terrein zijn mogelijk bewaard maar overwoekerd. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de voormalige buitenplaats Bleijenbeek van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de functioneel-ruimtelijke waarde in relatie met de andere onderdelen van de vormalige buitenplaats; - vanwege de bijzondere lineaire beplantingselementen binnen de omgrachting; - als voorbeeld van een gaaf bewaarde 17de-eeuwse structuur bestaande uit grachtenen lanen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529987
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Afferden L

kasteel buitenplaats

Bleijenbeek 10
Afferden L (Gemeente Bergen)
Omschrijving KASTEELRESTANT behorend tot het complex historische buitenplaats Bleijenbeek. Het kasteel, dat voor de verwoesting in 1945 gol..

Wegkruis bij Bleyenbeek

Bleyenbeek
Afferden (Gemeente Bergen)
Wegkruis bij Bleyenbeek, trant XVII.

Nooit Gedacht

Rimpelt 20
Afferden L (Gemeente Bergen)
Beltkorenmolen "Nooit Gedacht" op de weg naar Bleyenbeek, 1883, in 1958 herbouwd.

St. Antoniuskapel

Nr 26
Heukelom (Gemeente Bergen)
St. Antoniuskapel. Rechthoekig zaalkerkje met hoeksteunberen, rondboogvensters en een ingebouwde westtoren, XVII -doch sterk verbouwd in 185..

Mariakapel

Kapelstraat 5
Afferden L (Gemeente Bergen)
Inleiding Neo-romaanse Mariakapel, 1904. Gesitueerd binnen de bebouwde kom van Afferden, nabij de toegangspoort van de rooms-katholieke beg..

Kaart & Routeplanner

Route naar tuin park landgoed in Afferden L